Handige tips voor de beveiliging van je huis

Tegenwoordig hoor je regelmatig in het nieuws dat het aantal inbraken voor het zoveelste jaar op rij is gedaald. Dat is uiteraard goed nieuws. Je gunt het niemand dat er wordt ingebroken. Het levert niet alleen een ravage in de woning zelf op, dat meestal nog op te ruimen is, maar het levert vooral ook persoonlijke ravage op. Je bent dingen kwijt waaraan je erg gehecht was (bijvoorbeeld erfstukken) en bent vooral ook je gevoel van veiligheid kwijt.

Een huis hoort echt een thuis te zijn; een plek waar je altijd veilig bent. Dat blijkt dan ineens niet zo te zijn en dat kan hard aankomen. Ondanks de dalende inbraakcijfers, is het dus een goed idee om je woning te beveiligen. Er wordt immers nog steeds meerdere keren per dag ingebroken en je kunt zomaar een de volgende zijn.

Met deze tips beveilig je jouw huis:

Vraag advies aan een slotenmaker

Het deurslot kan een van de zwakke plekken van een woning zijn. Oude, versleten sloten zijn makkelijk te kraken. Daarom is het een goed idee om een modern veiligheidsslot te voorzien. We raden aan om advies te vragen aan een slotenmaker. Deze vakman kan je voorzien van deskundig advies en geeft je graag enkele tips waaraan je misschien nog niet had gedacht.

Maak het inbrekers moeilijk

Sommige mensen maken het inbrekers veel te makkelijk. Ze laten bijvoorbeeld een raam in de slaapkamer openstaan terwijl ze van huis weg zijn. Geef inbrekers geen kans en zorgt voor een goede beveiliging van de woning. Zorg dat alle ramen en deuren gesloten en op slot zijn. Ook een ladder leg je best weg (hiermee kunnen ze de eerste verdieping bereiken). Een grote haag rond de woning is ook niet altijd een goed idee. Dat haalt mensen met slechte bedoelingen uit het zicht.

Doe alsof er iemand thuis is

Inbrekers slaan graag toe tijdens vakanties. Je kan jouw woning dus beveiligen d.m.v. een aanwezigheidssimulatie.

Gebruik bijvoorbeeld een timer om lichten automatisch aan te zetten. De meeste domoticasystemen hebben ook een aanwezigheidssimulatie. Hierbij worden de verlichting, rolluiken en meer automatisch gestuurd tijdens je afwezigheid, zodat het lijkt alsof er nog iemand thuis is. Vraag ook aan buren om regelmatig de brievenbus leeg te maken en een oogje in het zeil te houden.

Lichten laten branden kan inbrekers afschrikken

Lichten laten branden kan inbrekers afschrikken

Installeer een alarmsysteem

Wie nog een stapje verder wil gaan in de beveiliging van zijn woning, kan een alarmsysteem installeren. Dit systeem gebruik deur- en raamcontacten, bewegingsmelders en meer om een huis te bewaken. Soms worden er ook camera’s geïntegreerd. Camera’s aan de gevel van een woning kunnen dieven afschrikken.

Veiligheidsglas

Sommige veiligheidsmaatregelen kan je enkel nemen bij een nieuwbouw of renovatie. Zoals veiligheidsglas. Deze ramen zijn extra sterk om het inbrekers moeilijk te maken. Speciale folies tussen de glazen panelen voorkomen dat het glas makkelijk kan breken.

Waardevolle spullen opbergen

Een iPad op de salontafel, een gouden ketting op een dressoir, autosleutels op het aanrecht: allemaal zaken die inbrekers aanmoedigen. Leg daarom waardevolle spullen uit het zicht. Door ze op te bergen, kan je inbraken voorkomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.