5 Alternatieven voor dakpannen

Maak een wandeling in de buurt en je zal merken dat de meeste gebouwen bekleed zijn met dakpannen. Dit is en blijft het meest populaire materiaal voor hellende daken. Toch zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden. KDM, een dakwerker in Kortrijk, legt uit welke alternatieven er zijn voor dakpannen.

Leien

Leien zijn sowieso het overwegen waard. Deze dakbedekking is verkrijgbaar in vele vormen (vierkant of rechthoekig), formaten en kleuren. We maken een onderscheid tussen natuur- en kunstleien.

Natuurleien

Natuurleien komen uit steengroeves. Het is dus een 100% natuurlijk product. Dit wil ook zeggen dat elke lei uniek is. De subtiele kleur-, vorm- en structuurverschillen geven je dak een authentieke look.

Gezinnen kiezen meestal voor natuurleien omwille van hun natuurlijke uitstraling en lange levensduur. Verder is deze dakbedekking onderhoudsvriendelijk en stormvast. Het nadeel? Een dak in natuurleien is relatief duur in vergelijking met andere materialen. Je betaalt tussen de €110 en €130 per vierkante meter.

Kunstleien

Kunstleien worden geproduceerd op basis van cement en kunststofvezels. Het grootste verschil met natuurleien is dat ze uniform zijn qua kleur en afmetingen. Ze liggen dus iets ‘strakker’ op het dak.

Belangrijke voordelen van kunstleien zijn de prijs (€65 tot €85 per m²) en het grote aanbod aan kleuren en formaten. Voor elke woning is er dus een oplossing te vinden. Weet wel dat deze vezelcementleien minder lang meegaan dan natuurleien (25-35 jaar versus 80-100 jaar).

villa met natuursteen leien dak

Dakplaten

Dakplaten zijn waarschijnlijk de goedkoopste dakbedekking voor hellende daken. De kostprijs schommelt tussen €20 en €60 per m². Deze prijs is vooral afhankelijk van het materiaal (bitumen, kunststof, aluminium, staal…), de kleur, de vorm en de afwerking. Je vindt zowel dakplaten met de uitstraling van een klassiek pannendak als strak afgelijnde platen.

dakplaten

Riet

Bij landelijke woningen kiest men dikwijls voor een rieten dakbedekking. Met dit dakpannen alternatief zet je het landelijke karakter van je huis in de verf. Er zijn twee soorten: een open of gesloten constructie.

Open constructie

Bij een rieten dak met open constructie worden de rietlagen van onder naar boven aangebracht. Er zijn geen tussenlagen. Er is dus een open ruimte tussen het riet en de draagconstructie. Omdat er hierdoor veel energieverliezen ontstaat, wordt dit type rieten dak voornamelijk gebruikt op onverwarmde garages en bijgebouwen.

Gesloten constructie

Bij een rieten dak met gesloten constructie komt het riet op isolatieplaten of multiplex. Dit verhoogt de isolatie en brandveiligheid. Bovendien heb je geen last van stof aan de binnenzijde van het dak. Deze onderconstructie wordt standaard gebruikt bij woningen. In combinatie met de isolatie ligt de kostprijs al gauw rond de €200 per m².

villa met rieten dak

Zink

Nog een interessant alternatief voor dakpannen, vooral als je houd van moderne architectuur, is een zinken dak. Zink is een enorm duurzaam metaal. Het gaat makkelijk meer dan 100 jaar mee. Dat komt mede dankzij de beschermende patineerlaag die zich op het dak vormt. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en 100% recycleerbaar.

Zink is wel een van de duurdere dakbedekkingen. Reken op een kostprijs van €100 à €120 per m². De plaatsing is vrij complex en vraagt dus de hand van een vakman.

moderne woning met dak in zink

Groendak

Groendaken zien we vooral op platte daken. Maar er bestaan ook oplossingen voor hellende daken met een helling tot 45 graden.

Met een extensief groendak wordt je woning opgefleurd met mossen, vetplanten en kruiden. Deze plantjes hebben een isolerende werking en beschermen de onderliggende dakstructuur, waardoor deze langer meegaat. Voor een groendak betaal je tussen de €50 en €100 per m².

extensief groendak op hellend dak

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.