Welke Soorten Zonnepanelen Zijn Er?

Groene energie is aan een opmars bezig. Enerzijds omdat het (bijna) verplicht is voor nieuwbouwwoningen, maar anderzijds omdat het een interessante investering is. Wil je zelf zonnepanelen plaatsen? Dan zal je waarschijnlijk beslissen welke soort panelen je kiest. Er zijn namelijk verschillende modellen met elk hun eigen voor- en nadelen.

verschil zonnepanelen

1. Monokristallijne zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaan de zonnecellen in deze panelen uit 1 (mono) cel. Tijdens de productie wordt gesmolten silicium in een cilindervormige mal gegoten waardoor de kristallen in dezelfde richting liggen. Het grote voordeel van deze productietechniek is het hogere rendement. Monokristalijne zonnepanelen hebben een efficiëntie tussen 15 en 20%.

  • Hoogste rendement van alle zonnepanelen (tot 20%)
  • Zwarte kleur
  • Duurste optie

2. Polykristallijne zonnepanelen

De zonnecellen van dit soort zonnepanelen bestaat uit meerdere grove kristallen die in een willekeurige richting liggen. Hierdoor hebben ze een lager rendement dan de monokristallijne variant (12 – 16%). Ze zijn wel goedkoper.

  • Lager rendement dan monokristallijn (ong. 15%)
  • Blauwe kleur
  • Goedkoper

3. Amorf zonnepanelen

Tenslotte zijn er nog amorf zonnepanelen (ook wel panelen met ‘dunne film’ genoemd). Hier wordt silicium zonder kristallen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de panelen buigzaam zijn. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de drie, maar ze zijn wel de goedkoopste optie.

  • Laagste rendement (6 – 10%)
  • Goedkoopste optie
  • Zwarte kleur

Welk soort zonnepanelen moet je kiezen?

Nu vraag je jezelf misschien af: “welk van deze soorten zonnepanelen kies ik best”? Het antwoord op deze vraag hangt van verschillende factoren af. De kostprijs van de panelen en installatie kan bijvoorbeeld de doorslag geven. Maar houd er ook rekening mee dat duurdere panelen vaak een hoger rendement hebben, waardoor ze zich sneller terugverdienen. Houd dus zeker rekening met de kwaliteit van de zonnepanelen bij het vergelijken van de offertes. Nog een andere redenen om voor een bepaalde soort te kiezen, is het uiterlijk. Sommige mensen verkiezen zwarte panelen, terwijl anderen de voorkeur geven aan de blauwe variant.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.