Je woondroom realiseren is duur. Wil je bouwen zonder een fortuin uit te geven? Dan heb je geluk, want wij hebben maar liefst 49 tips verzameld om goedkoop te bouwen. Volg ze om heel wat geld uit te sparen. Je portefeuille zal je dankbaar zijn!
Heb je zelf nog handige tips om voordelig te bouwen? Post een reactie en deel ze met de rest van de lezers. De beste suggesties worden aan deze lijst toegevoegd.
De Bouwgrond
Alle bouwplannen beginnen met een bouwgrond. Dit is de eerste post waar je goed moet vergelijken. Sommige percelen zien er op het eerste gezicht interessant uit, maar blijken toch een aantal gebreken te hebben. Enkele zaken om mee rekening te houden:
- De locatie bepaalt in grote mate de prijs van de bouwgrond. Steden zijn sowieso duurder dan het platteland. Heb je er geen probleem mee om enkele kilometers verderop te wonen waar bouwgronden goedkoper zijn? Dan kan je een bom geld uitsparen.
- Laat een grondonderzoek uitvoeren. Onstabiele grond heeft extra diepe funderingen nodig, wat de kostprijs kan opdrijven.
- Controleer of het perceel in overstromingsgebied ligt. Dit vraagt soms dure aanpassingen aan de gebouwstructuur of waterschade.
- Denk na over de grootte. Heb je echt een tuin van 600m² nodig? Elke vierkante meter extra zie je terug in de prijs.
- Zijn er voldoende aansluitingsmogelijkheden? De aansluiting op de nutsleidingen is meestal niet in het aannemingscontract inbegrepen. Hierdoor kan de prijs oplopen.
- Ook beplantingen, zoals bomen en struiken, kunnen voor problemen zorgen. Om de grond bouwrijp te maken moeten deze immers verwijderd worden.
- Zijn er veel hoogteverschillen? Deze grondwerken kunnen een serieuze meerkost vormen.
- Informeer naar de bouwvoorschriften. Is er een bepaalde nokhoogte die je moet volgen? Ben je verplicht om specifieke materialen te gebruiken?
- Zuidelijk gerichte woningen hebben lagere verwarmingskosten in de winter. Zo kan je op lange termijn geld besparen.
Het ontwerp
Van zodra je een bouwgrond hebt, kan je beginnen aan het ontwerp van je droomwoning. Wil je goedkoop bouwen? Dan is de ontwerpfase een van de belangrijkste stappen. Hier worden immers een heleboel beslissingen genomen die de kostprijs bepalen. Enkele tips:
- Bouw compact. Het is nogal wiedes dat een grotere woning meer kost dan een kleinere woning. Probeer de ruimte dus zo goed mogelijk te benutten. Een goede architect helpt je hierbij.
- Groepeer ruimtes die verwarmd zijn. Zo kan je besparen op je energiefactuur.
- Ook kamers met watervoorzieningen (ketels, kranen, enz) liggen best niet te ver van elkaar.
- Rechte lijnen zijn goedkoper dan ingewikkelde vormen.
- Beperk overspanningen tot 5 meter. Zo kan je standaardwelfsels gebruiken, wat goedkoper is.
- Denk na over de ramen. Ronde of halfronde ramen zijn duurder dan de klassieke vormen.
- Ook een vast raam zal minder kosten dan eentje dat opengaat.
- De meerwaarde van driedubbele beglazing t.o.v. dubbel glas is eerder klein. Je kan ook op strategische plaatsen driedubbel glas voorzien om kosten te besparen.
- Speciaal buitenschrijnwerk, zoals hoekramen of een uitstekende glazen erker, drijft het kostenplaatje op.
- Heb je een inpandige garage nodig? Een aparte garage of carport kan goedkoper zijn.
- Goedkoop bouwen kan ook door geen kelder te plaatsen. Een kruipkelder is goedkoper en een vloerplaat is de voordeligste optie.
- Dakkapellen kunnen de prijs de hoogte injagen.
- Een klassiek zadeldak is vaak de goedkoopste oplossing.
Materialen
Eindelijk is het ontwerp af. Nu is het tijd om de materialen te selecteren. Als je voordelig wil bouwen, is het best om hier goed te vergelijken. Er zijn vaak goedkopere alternatieven te vinden die vrijwel identiek zijn aan het origineel. Hier zijn nog een aantal tips:
- Vergelijk de prijzen van gevelstenen. De kostprijs voor een volledige woning kan al gauw enkele duizenden euro’s verschillen.
- Siermetselwerk is enkel esthetisch een meerwaarde.
- PVC dakgoten zijn goedkoper dan zink.
- Ook het soort draagvloer dat je kiest (welfsels, predallen, balken en vulpotten…), heeft een invloed.
- Tegels komen in allerlei vormen en maten. De prijs varieert van €15/m² tot €50/m² en meer. Vergelijken is dus de boodschap.
- Laminaat is vaak goedkoper dan parket en kan je eenvoudig zelf leggen.
- Bouw goedkoop door eerst voor goedkope vloerbekleding te kiezen en na enkele jaren de vloer van je dromen te leggen.
- Sneldekpannen zijn meestal voordeliger dan speciale modellen.
- Plafonds in garages of bergingen hoeven niet altijd met pleisterwerk afgewerkt te worden. Een likje verf kan wonderen doen.
- Beuken trappen zijn goedkoper dan eiken trappen.
- Het materiaal van je ramen speelt ook een rol. Aluminium is bijvoorbeeld duurder dan PVC.
- Goedkope deuren kan je later vervangen door duurdere exemplaren. Ook op deurklinken kan je besparen.
- Materialen zelf kopen is niet altijd voordeliger. Leveranciers genieten vaak van een mooie korting, waar je ook zelf van kan profiteren.
Inrichting
Tijd om je woning in te richten. De inrichting kan heel wat geld opslorpen. Daarom is het raadzaam om enkele doordachte keuzes te maken, althans als je fan bent van goedkoop bouwen.
- Koop eerst een goedkope keuken (bijvoorbeeld Ikea) en plaats na een aantal jaren jouw droomkeuken.
- Wasmachine, oven, ijskast … nodig? Neem een kijkje naar toonzaalmodellen (zoals tweede keuze).
- In tweedehandszaken kan je vaak een aantal interessante koopjes doen.
- Ga voor LED verlichting om op je energiefactuur te besparen.
- Na 5 jaar bepaal je slechts 6% BTW voor de afwerking van zolders, garages, enz.
Ook niet te vergeten
Nog een aantal zaken om niet te vergeten:
- Informeer naar premies. Er zijn verschillende premies die je helpen om goedkoper te bouwen.
- Vraag voor alles meerdere offertes op. Heel wat bouwaannemers en installateurs met een overvolle agenda blazen soms hun prijzen op.
- Denk ook aan de verkoopwaarde van je woning. Je weet nooit wat er gebeurt. Artistieke bouwwerken vallen niet altijd in de smaak, waardoor het moeilijk wordt om je huis tegen een mooie prijs te verkopen.
- Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je een pak geld besparen. Er zijn een heleboel klussen die je zelf kan uitvoeren.
- Informeer ook eens bij vrienden en familieleden; er zijn misschien een paar Handige Harry’s die je kunnen helpen met allerlei zaken.
- Goedkoop bouwen wordt ook door je lening bepaald. Bezoek verschillende banken en speel ze tegen elkaar uit.
- Denk na over investeringen op lange termijn. Bepaalde materialen zijn duurder in aanschaf, maar bieden op termijn een financieel voordeel.
- Soms is het de moeite waard om te wachten op kortingsacties om een bestelling te plaatsen. De periode rond Batibouw zijn er bijvoorbeeld vaak promoties te vinden.
- Sommige investeringen kosten wat meer tijdens de bouwfase, maar betalen zich later terug. Denk bijvoorbeeld aan een verbetering van de isolatieschil (daken, muren, vloeren en buitenschrijnwerk). Hiermee dalen je verwarmingskosten.
Boeckx luc
Beste kevin
Ik ben een bouwvakker die een manier gezocht en gevonden heeft om woningen te bouwen die voor de meeste gezinnen betaalbaar zijn supper isolerend en een zo klein mogelijke voeddruk achterlaten.
Voor de ruwbouw wordt er enkel polystyreen en beton gebruikt.
Met polystyreen kan je hele muurdelen samen stellen van 30 of 40 cm dikte waarin er zich een raster bevind van horizontale en verticale kanalen die na oprichting van de muurdelen kunnen afgevuld worden met zelfverdichtendstaalvezelbeton.
Zo bekomt men een ruwbouw die enorm stevig is supergeisoleerd en 40% goedkoper dan de tradisionele bouwvorm.
Deze woningen kan bijna iedereen zelfbouwen men heeft er een minimum aan gereedschappen voor nodig, en alles is manueel handelbaar. Dit is in mijn ogen de bouwmanier van de toekomst men bekomt door deze manier direct de basis voor een nulenergie woning. En het is een droog en lichte vorm van bouwen daar de wanden reeds aan de binnenzijde bekleed zijn met een fermacell board ,daardoor wordt een stucadoor overbodig wat weer een grote besparing betekend en men meteen met de afwerking kan starten omdat men geen rekening moet houden met een droogperiode.
MVG Luc
M
cecile de leye
hallo mijn naam is cecile
kun je mij de naam van deze bouwvakker doorgeven of eventueel zijn email
ik heb interesse in die bouw methode
vriendelijke dank
de leye cecile
Sofie Mettepenningen
Ik heb interesse in deze bouw methode gelieve wat meer informatie.
Mireille Brat
Dag Kevin,
Re berichtje van Luc hierboven.
Dit lijkt me idd een vrij ideale werkwijze en wij zijn dan ook wel in deze techniek geïnteresseerd.
Kan ik Luc ergens contacteren aub?
Hoor graag.
Met dank,
Mireille.
Boeckx luc
Beste .
U kan mij schrijven lucboeckx@gmail.com .
Met vriendelijke groet.
Boeckx luc
de leye
dag kevin
kun je mij a u b deze bouwvakker zijn telefoon doorsturen wij hebben een zeer interesse voor dit bouw syst
want zouden graag twee opeen volgende appartementen willen bouwen voor ons en onze zoon
alvast dikke dank
louis en cecile boulaert de leye
Boeckx luc
Beste.
Ben actief geweest in Nederland in de EPS bouw alles staat op zijn punt U kan schrijven.
lucboeckx@gmail.com
Luc
Dag Kevin,
Graag ook contactgegevens van bouwvakker aub
Mvg
Luc
Ivan
De gegeven tips over voordelig bouwen zijn zeer waardevol. Wanneer je in een bouw of verbouwing zit, is het altijd nuttig, de vinger aan de pols te houden en de aannemer en werklui achter de broek te zitten. Ze hebben zeker zicht op wat er voor het bouwproject nodig is. Jij bent echter wel de baas, en hebt het meeste baat bij een tijdige voltooiing van de bouw.