Je huis is waarschijnlijk een van de grootste aankopen van je leven. Je wil er dus alles aan doen om het te beschermen tegen inbraak, brand en andere schade. Op deze pagina vind je alvast een paar maatregelen die je kan nemen.
Een complete huisbeveiliging
Bescherm je huis met een goede inbraakbeveiliging. Een goed beveiligingssysteem is een puzzel die uit verschillende stukken bestaat:
Deur- & raambeveiliging
Er zijn verschillende manieren om ramen en deuren te versterken.
Voorzie voor- en achterdeuren van veiligheidssloten met kerntrekbeveiliging. Let erop dat ze het SKG logo bevatten. Veiligheidsbeslag voorkomt dat de cilinder met een tang gebroken kan worden. Daarnaast kies je best voor deuren met een meerpuntssluiting. Die zijn veel steviger dan modellen met een enkel sluitingspunt.
Verder raad ik aan om buitendeuren te voorzien van een kierstandhouder of een spionoog. Hiermee zie je wie er voor de deur staat zonder deze (volledig) te openen.
Bij opengaande ramen zijn raamkrukken met een slot een goede veiligheidsmaatregel. Raamgrendels en bijzetsloten helpen ook om inbraken te voorkomen. Heb je een schuifraam? Kies voor een uithefbeveiliging en leg een stok achter de opengaande vleugel.
Alarmsysteem
Een alarmsysteem is een van de beste manieren om inbrekers af te schrikken. Een standaard systeem bestaat uit:
- Een centrale controle-unit
- Een bedieningspaneel
- Bewegingssensoren
- Magneetcontacten (voor ramen en deuren)
- Glasbreukmelders
- Sirene
Natuurlijk kan je deze set-up nog uitbreiden met andere componenten, zoals bewakingscamera’s. Een set camera’s tegen de buitengevel is dikwijls al voldoende om potentiële dieven te verjagen.
Rook- en watermelders
Je moet je huis niet alleen beschermen tegen inbraken. Ook een brand kan veel schade veroorzaken.
Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om in elke woning voldoende rookmelders te plaatsen. Installeer minstens één rookmelder per verdieping, maar het kan nooit kwaad er een paar extra op te hangen.
Watermelders zijn een goede aanvulling op rookmelders. Die slaan alarm wanneer er een waterlek gedetecteerd wordt. Leg zo’n sensor bij de hoofdaansluiting, watercollectoren en de wasmachine.
Verzekeringen bij de bouw van een nieuw huis
Sta je op het punt te beginnen aan het bouwen van een nieuwe woning? Tijd om de juiste verzekeringen af te sluiten voor het pand.
Brandverzekering
Een van de verzekeringen die je zeker moet afsluiten is een brandverzekering. Dit is nog steeds de populairste schadeverzekering onder woningeigenaren en huurders van huizen. Met een brandverzekering ben je verzekerd tegen de directe en indirecte schade aan de woning, waarbij geldt dat zowel de woning zelf als inboedel beschermd zijn.
Houd bij een brandverzekering rekening met het feit, dat deze verzekering een veel bredere dekking biedt dan brandschade. Zo worden ook schade door een omgevallen boom op het gebouw, schade als gevolg van een inbraak, schade door de inslag van bliksem en bijvoorbeeld storm- en hagelschade gedekt.
Schuldsaldoverzekering
Met een brandverzekering ben je er vaak nog niet. Sluit ook een schuldsaldoverzekering af voor je nieuwbouwwoning. Je kan deze verzekering zien als een soort levens- of overlijdensverzekering.
Normaliter sluit je de verzekering af in combinatie met de hypothecaire lening voor de aankoop van de nieuw gebouwde woning. Het is een soort zekerheid voor de kredietverstrekker. Mocht je plotseling komen te overlijden, dan kan de bank rekenen op de schuldsaldoverzekering. De verzekeraar scheldt de resterende aflossing, of een deel daarvan, kwijt. Naast de bank heeft ook je gezin hier baat bij.
Let bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering goed op de verschillende dekkingen. Denk aan een 50% + 50%-dekking, waarbij de helft van het geleende bedrag gedekt wordt door jezelf en het andere deel door je partner. Kom je te overlijden? Dan zal je partner zijn of haar eigen deel moeten aflossen. Het alternatief is een 100% + 100%-dekking, waarbij het geleende bedrag van zowel jezelf als je partner gedekt wordt bij het overlijden van een van beiden.
Inboedelverzekering
Tot slot is een inboedelverzekering aan te raden wanneer je een nieuw huis laat bouwen.
Een inboedelverzekering biedt dekking bij schade aan de inboedel als gevolg van een brand, een inbraak, vandalisme en bijvoorbeeld waterschade. Mogelijk heb je de inboedelverzekering eerder al afgesloten en kan je deze meenemen naar je nieuwbouw huis. Deze schadeverzekering valt onder de brandverzekering.