Nieuwbouw woningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht. Hierdoor stijgt de kans op oververhitting. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het binnen koel te houden. Ik zet ze voor jou op een rijtje.
In de ontwerpfase
De ontwerpfase heeft een belangrijke invloed op de oververhittingsfactor van een nieuwbouw. Er zijn enkele manieren om de koelte in huis te bewaren. Bijvoorbeeld:
- Let op de oriëntatie van de ramen. Met veel ramen aan de zuidkant is de kans op oververhitting groter.
- Beperk de hoeveelheid beglazing. Een muur laat minder warmte door dan glas.
- Bescherm raampartijen met een oversteek. Dankzij deze extra schaduw blijft het binnen koeler.
Vandaag de dag is de oververhittingsfactor een van de zaken waarmee men rekening houdt in het EPB-verslag van een nieuwbouw. Om aan de voorwaarden te voldoen, moet de architect maatregelen nemen om het risico op oververhitting te beperken. Meer weten? Vraag advies aan je EPB-verslaggever.
Zonwerend glas
In een nieuwbouw is het een goed idee om zonwerend glas te plaatsen. Vooral in ramen die gericht zijn naar het zuiden of dakvensters. Dit glas laat minder zonnewarmte door. Zo blijft het binnen weer enkele graden koeler.
Ja, zonwerend glas is een meerkost. Maar qua comfort is dit een interessante investering.
Externe zonwering
Een van de beste manieren om oververhitting te vermijden, is door externe zonwering te plaatsen. Externe zonwering houdt zonnestralen tegen voordat ze het interieur kunnen opwarmen. Dat is veel efficiënter dan bijvoorbeeld gordijnen.
Wanneer we denken aan externe zonwering, denken we in de eerste plaats aan rolluiken. Rolluiken worden al vele jaren gebruikt om een ruimte volledig te verduisteren. Daarnaast helpen ze om je woning koel te houden op snikhete zomerdagen. Dat is dus een win-win.
In een nieuwbouw kiezen de meeste gezinnen tegenwoordig voor screens. Die zijn veel compacter dan rolluiken. De elegante uitstraling is dus een belangrijke troef. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de transparantie te kiezen. Ga je voor verduisterende screens of een doek dat nog 3% of 5% licht doorlaat? Deze doeken zijn trouwens verkrijgbaar in vele kleuren. De screens van Solano, bijvoorbeeld, vind je in meer dan 50 variaties, van lichtgrijs tot geel en alles tussenin.
Ventilatiesysteem
Wist je dat ook een ventilatiesysteem helpt om oververhitting van je nieuwbouw tegen te gaan? Wel, als je het op een slimme manier gebruikt tenminste.
Zorg dat de ventilatie op warme momenten op minimale kracht draait. ’s Nachts, wanneer het buiten afkoelt, kan je intensief ventileren. Omdat de buitenlucht koeler is dan die in je woning, zal de temperatuur binnenshuis enkele graden zakken. Zo simpel is het.
Actief of passief koelen
Verder kan je een airco/warmtepomp installeren om actief te koelen. Dit is een van de beste manieren om oververhitting te voorkomen. Helaas verbruikt dit toestel veel energie.
Maar er is een betere oplossing.
Als je een geothermische warmtepomp hebt, kan je passief koelen. Bij dit systeem draait enkel de circulatiepomp. Die pompt koudemiddel vanuit de boorpunten via een warmtewisselaar naar de vloerverwarming. Hierdoor koelt de vloer af, waardoor de temperatuur zakt. Passief koelen heeft een zeer laag energieverbruik en is dus perfect geschikt voor een nieuwbouw woning.
Domotica
Heb je al aan domotica gedacht? Een domoticasysteem kan alle technieken in huis, van de airco tot het ventilatiesysteem en de zonwering, op een intelligente manier aansturen om oververhitting tegen te gaan. Dit gebeurt volledig automatisch. Je hoeft jezelf dus niet bezig te houden met het bijsturen van screens of de airco. Handig, toch?