Bij een nieuwbouw en renovatie speelt isolatie een belangrijke rol. En wie isolatie zegt, zegt ook ramen. Vensters die veel warmte laten ontsnappen zorgen voor een torenhoge energierekening. Dat wil je liever niet.
Maar hoe stel je de best isolerende ramen samen? Er zijn 4 zaken om op te letten:
Dubbel of driedubbel glas met een lage Ug-waarde
Het grootste oppervlak van een raam bestaat uit de beglazing. Het rendeert om te investeren in glas dat weinig warmte doorlaat. Je moet dus op zoek gaan naar de laagste Ug-waarde.
Op dit vlak bestaan er veel misverstanden. De meeste mensen denken dat driedubbel glas altijd de beste optie is. Nochtans is dat niet altijd het geval. Tegenwoordig bestaat er hoogrendements dubbel glas dat bijna zo goed presteert als driedubbele beglazing, maar veel minder kost.
Naast de beglazing zelf spelen ook de afstandhouders een rol. Die versterken de thermische isolatie aan de randen en voorkomen koudebruggen.
Profielen met een lage Uf-waarde
De keuze tussen hout, aluminium en pvc is een persoonlijke keuze op basis van het onderhoudsgemak, de uitstraling en de prijs. Maar al deze materialen hebben andere isolatiewaarden. Zelfs bij hetzelfde materiaal zijn er verschillen door de manier waarop profielen worden opgebouwd.
Hoe vind je dan de best isolerende raamprofielen?
Simpel: vergelijk de Uf-waarde.
Deze waarde, uitgedrukt in W/m²K, zegt hoeveel warmte het buitenschrijnwerk doorlaat. Een lager cijfer is beter. Een aluminium raamkader van 2,8 W/m²K werkt minder isolerend dan een van 1,6 W/m²K.
Weet wel dat de prijs dikwijls samenhangt met de Uf-waarde. Dat is logisch. In de ontwikkeling van een superisolerend raamkader kruipt veel tijd, terwijl de productie waarschijnlijk meer en duurdere materialen vraagt. Stel jezelf dus steeds de vraag: is de meerprijs de extra isolatie waard? Je EPB-verslaggever helpt om deze vraag te beantwoorden.

Vensterfolie
Vraag aan je raamleverancier om vensterfolie aan te brengen. Deze folie wordt reeds jaren gebruikt als luchtdichting rondom ramen en deuren.
Een goed geïsoleerde woning moet luchtdicht zijn. Anders ontsnapt er warmte via spleten en kieren. Raamkaders zijn hiervoor extra gevoelig, omdat het moeilijk is om een luchtdichte afwerking tussen de profielen en muren te creëren. Vensterfolies helpen hierbij. Onrechtstreeks zorgen ze voor een betere isolatie.
Externe zonwering
Ben je van plan om je ramen uit te rusten met zonwering om oververhitting te voorkomen? Kies dan voor externe zonwering, zoals screens of opbouwrolluiken.
Bij inbouwrolluiken zit de rolluikkast in de muur verwerkt. Dit vormt een zwak punt in de isolatieschil van de woning. Bij screens en voorzetrolluiken kunnen de isolatieplaten doorlopen tot aan het raamkader en is er dus minder kans op koudebruggen. Daarom raad ik aan om voor externe zonwering te kiezen.
