Ben je van plan om binnenkort een lichtkoepel te kopen? Op het eerste gezicht lijkt deze aankoop niet heel ingewikkeld, maar je zal er al snel achter komen dat er best wat zaken zijn om rekening mee te houden.
Kies je voor een lichtkoepel gemaakt van acrylaat of polycarbonaat materiaal? Wat is het verschil tussen deze lichtkoepels? En welke lichtkoepel biedt de beste isolatiewaarde? In dit artikel geven we daar het antwoord op.
Wat is een lichtkoepel?
Lichtkoepels kunnen bol, vlak of piramidaal zijn. Zoals de naam van een lichtkoepel al verklapt, zijn ze bedoelt voor meer lichtinval in een donkere kamer. Dat is ideaal voor ruimtes met weinig ramen.
Lichtkoepels vinden we ook terug in carports, tuinhuizen en veranda’s. Vooral ruimtes waar weinig daglicht naar binnen komt, zijn lichtkoepels een uitstekende manier om het woonklimaat te verbeteren.
Dit is belangrijker dan je denkt, want daglicht heeft een invloed op de gezondheid van mens en dier. Veel natuurlijk licht heeft een positief effect op de productiviteit en tevredenheid van mensen. Dit is trouwens ook de reden waarom zoveel mensen last hebben van depressieve gevoelens tijdens de wintermaanden – simpelweg omdat er te weinig zonlicht is.
Polycarbonaat of acrylaat lichtkoepel?
Een ander aspect om rekening mee te houden is het materiaal van de lichtkoepel. Je kan bij de meeste producenten kiezen uit een lichtkoepel vervaardigd uit polycarbonaat of acrylaat. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?
Hoewel acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels er misschien hetzelfde uitzien, zijn er wel degelijk verschillen. Acrylaat is 20 keer slagvaster dan glas, UV-bestendig en verkrijgbaar in een glasheldere of opale kleur. Een opale plaat, ook wel melkwit genoemd, kan niet worden doorheen gekeken en biedt dus meer privacy dan een glasheldere lichtkoepel.
Polycarbonaat is 250 keer slagvaster dan glas. Nagenoeg onbreekbaar dus. Hierdoor is een lichtkoepel van polycarbonaat ook inbraakvertragend, want deze koepels staan bekend om hun slagvastheid en hardheid. Daarom worden polycarbonaat lichtkoepels ook wel pantserkoepels genoemd.
Kijk ook naar de isolatiewaarde
Net als ramen zijn lichtkoepels verkrijgbaar in enkelwandig, dubbelwandig of driedubbel glas.
Een lichtkoepel laat dan wel licht door, maar ook warmte en kou. Daar moet je rekening mee houden en daarom is het verstandig om vooraf goed na te denken over de gewenste isolatiewaarde.
Een enkelwandige lichtkoepel is vooral geschikt voor ruimtes die niet of slecht geïsoleerd zijn, zoals een tuinhuisje, carport of overkapping. De dubbelwandige lichtkoepels worden vooral toegepast in bedrijfspanden en woningen, maar hebben niet de hoogste isolatiewaarde. Voor de beste isolatie moet je bij de lichtkoepels met triple glas zijn.
Let op; de isolatiewaarde kan uiteindelijk heel anders uitpakken door de afmetingen van de lichtkoepel. Laat je daarom adviseren door een expert, zodat je de juiste lichtkoepel kiest voor jouw situatie.
zwarte wastafelkraan
Je blog is geweldig en er is hier veel goede informatie!