Van nieuwbouw tot renovatie: vroeg of laat moet je een nieuwe voordeur kopen. Dit is geen eenvoudige aankoop. Er zijn namelijk verschillende technische zaken om rekening mee te houden. In dit artikel ontdek je alle mogelijkheden en een paar handige tips om deze beslissing tot een goed einde te brengen.
Alle materialen op een rijtje
Een van de grootste knopen die je moet doorhakken bij het kiezen van een nieuwe voordeur, is het materiaal. Er zijn allerlei mogelijkheden, elk met hun voor- en nadelen.
Pvc voordeur
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Onderhoudsvriendelijk
- Goede isolatie
- Niet overschilderbaar
- Gevoelig voor temperatuurverschillen (uitzetten/krimpen)
Aluminium voordeur
- Strakke uitstraling
- Onderhoudsvriendelijk
- Lange levensduur
- Minder isolerend dan hout of pvc
- Relatief duur
Stalen voordeur
- Zeer sterk
- Brand- en inbraakwerend
- Zwaar
- Erg duur
Houten voordeur
- Warme, natuurlijke uitstraling
- Makkelijk te herstellen of te herschilderen
- Goede isolatie
- Vraag meer onderhoud
- Exotische houtsoorten vrij duur
Stijlen en kleuren
Een deur kies je in functie van de architectuur. Ze moet namelijk bij de rest van je gevel passen. Maar dat is geen enkel probleem, want je vindt ontwerpen in alle denkbare stijlen. Naast de vlakke moderne deurbladen zijn er bijvoorbeeld deuren met decoratieve lijnen voor een klassieke look. Sommige mensen hebben graag een voordeur met glas om wat extra natuurlijk licht naar de inkomhal te brengen. Dat kan via een volledig glazen deur, maar ook via een kleine glasstrook of een raampje boven de deur. Tip: met gezandstraald glas heb je geen last van inkijk.
Daarnaast is er nog de kleur. Bij een houten deur wordt de kleur bepaald door de houtsoort en de afwerking. Eik zal er bijvoorbeeld anders uitzien dan meranti, afrormosia of afzelia. De tint zal zelfs doorheen de jaren lichtjes veranderen onder invloed van het zonlicht. Ga je voor een deur in pvc, aluminium of staal, dan kies je uit honderden RAL-kleuren. De meeste gezinnen nemen dezelfde kleur als hun ramen, maar je een contrastkleur kan ook erg mooi zijn.
Inbraakbeveiliging
Een nieuwe voordeur moet niet alleen mooi zijn. De veiligheid speelt ook een belangrijke rol. Met de juiste veiligheidsmaatregelen houd je inbrekers buiten. Hier zijn enkele mogelijkheden:
- Sluitplaat om het optillen van de deur uit het slot moeilijker te maken
- Veiligheidsbeslag dat het insteekslot en de deurcilinder beschermt tegen afbreken en uittrekken
- Scharnierkantbeveiliging om het opheffen van de deur uit de scharnieren te voorkomen
- Meerpuntsluiting voor een stevige verbinding tussen het frame en het deurblad
- Bijzetsloten voor extra veiligheid
Tochtwering
De laatste jaren ligt de focus meer en meer op het luchtdicht bouwen. In een luchtdichte woning is er minder warmteverlies door spleten en kieren. Dat verlaagt je energiefactuur.
Ook bij de aankoop van je voordeur moet je rekening houden met deze luchtdichtheid. Vraag bijvoorbeeld een valdorpel. Die zal beter afsluiten dan een traditionele tochtborstel met haartjes onder de deur. Daarnaast raden we aan om tijdens de installatie een luchtdichte folie aan te brengen tussen het kader en de muur – net als bij ramen.
Deurluifel
De aankoop van een nieuwe voordeur is het ideale moment om een paar andere werken uit te voeren. Denk maar aan de installatie van een deurluifel. Deze mini overkapping zorgt voor meer comfort. Je blijft droog wanneer je in de regen naar je sleutelbos moet zoeken om het slot te ontgrendelen. Daarnaast kan zo’n deurluifel op esthetisch vlak een meerwaarde zijn. Het is een leuke eyecatcher voor je gevel. En dankzij de grote keuze aan materialen, stijlen, afmetingen en kleuren is er voor elke woning wel een oplossing te vinden.
Deurspion of videofoon
Kies je voor een ‘volle’ deur zonder glas? Dan is het moeilijk om te weten wie er aanbelt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dit probleem. Via een deurspion (ook spionnetje genoemd) kan de persoon aan de binnenzijde bijna alles zien wat er zich buiten de deur bevindt, maar kan iemand aan de buitenkant niet naar binnen kijken.
Tegenwoordig is er een moderner alternatief voor deze kijkgaatjes: een deurintercom. Dit toestel bestaat uit een camera, microfoon en luidspreker. Wanneer er iemand aanbelt, kan je via een scherm tegen de muur of je smartphone met de bezoeker praten. In combinatie met een elektrisch slot is het zelfs mogelijk om de voordeur vanop afstand te ontgrendelen. Handig, toch?