Solar screens op zonne-energie

De juiste zonwering voorkomt oververhitting, wat tijdens de snikhete zomers de voorbije jaren geen overbodige luxe is. Maar ze hebben nog een andere functie. Zonwering helpt ook om wat privacy te creëren. Zo kan je binnen tv kijken of een boek lezen zonder de nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers.

Het aanbod zonwering is enorm uitgebreid. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten gordijnen en lamellen verkrijgbaar. Toch kies je best voor externe zonwering, zoals solar screens. Die houden de warme zonnestralen tegen voordat ze je woning binnendringen. Zo blijft het nog koeler.

Wat zijn solar screens?

Een solar screen is een screen op zonne-energie. In de cassette zitten fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Zo kan je de screens elektrisch bedienen zonder extra stroomkabels te plaatsen.

En maak je geen zorgen; ook op bewolkte dagen produceert het zonnepaneeltje voldoende stroom om de motor te voeden. Zelfs als de zon niet schijnt wordt er energie gecreëerd. De elektrische bediening werkt dus het hele jaar door, ook in de winter.

solar screens zonwering bij woning met zwembad

Voordelen van screens op zonne-energie

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan de integratie van zonnecellen:

  • Eenvoudige installatie. Omdat er geen breek- of kapwerken zijn om nieuwe elektriciteitskabels te plaatsen, is de installatie heel eenvoudig. Solar screens passen dus overal – in bestaande woningen en nieuwbouw.
  • Zelfbouw. Dankzij de eenvoudige opbouw zijn deze screens makkelijk zelf te installeren. Doe-het-zelvers kunnen op deze manier wat geld uitsparen.
  • Bediening op afstand. Met de afstandsbediening kan je de screens snel neerlaten of ophalen.
zip screens bij moderne villa

Personaliseer je screens

Bij de aankoop van solar screens zijn er nog enkele knopen om door te hakken. Je kan namelijk de doeken, geleiders en andere elementen personaliseren.

  • Transparantie. Sommige stoffen zijn dichter geweven dan andere, waardoor ze minder licht doorlaten en er minder doorkijk is.
  • Kleur. Sobere kleuren zoals antraciet of kwartsgrijs blijven de meest populaire keuzes. Maar er zijn nog tientallen andere RAL-kleuren verkrijgbaar – handig om de kleur van je solar screens af te stemmen op het buitenschrijnwerk.
  • Geleiders. Sommige screens hebben eenvoudige staaldraad geleiders, andere aluminium geleiders met een onderlat. Daarnaast zijn er nog ZIP screens, waarbij de stof strak gespannen wordt. Hierdoor kan deze niet kan “klapperen” op het kozijn, wat soms wel het geval is bij andere soorten geleiders als er lucht tussen komt. 
solar screens op zonne-energie

Solar screen prijzen

De prijzen van solar screens zijn afhankelijk van de afmetingen en bovenstaande opties. Prijzen voor een klein raam liggen tussen de €600 en €800, exclusief installatie. Voor een schuifraam mag je €1.000 tot €1.500 rekenen.

Solar screens zijn dus een klein beetje duurder dan rolluiken. Maar de geïntegreerde elektrische bediening en stijlvolle uitstraling maken dit prijsverschil goed.

Integreer ze in je smart home

Het is een goed idee om solar screens te kopen die integreerbaar zijn in een smart home systeem. Dit laat allerlei nuttige functies toe. Je kan bijvoorbeeld de screens automatisch neerlaten indien de temperatuur binnenshuis te hard stijgt. Of doe ze tijdens een brandalarm omhoog om vluchtwegen vrij te maken. Via een domoticasysteem kan je ze ook gebruiken voor een aanwezigheidssimulatie tijdens je vakantie. Kortom; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.