Welke vliegendeuren en -ramen zijn er?

Niets zo vervelend als een mug in je slaapkamer of vliegen in de keuken.

Wanneer we in de zomer onze ramen en deuren openzetten om alles te verluchten, zien deze insecten dat als een uitnodiging om je woning te verkennen. Ze opnieuw naar buiten wegjagen is onbegonnen werk.

Daarom moet je absoluut een vliegenraam of hordeur hebben. Die houden vliegen, muggen, wespen en andere insecten op een veilige afstand.

Alle types vliegenramen en -deuren op een rijtje

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten ramen en deuren om uit te kiezen, gaande van draai-kiepramen tot gigantische schuifdeuren. Daarom is het aanbod raamhorren zo uitgebreid. Wij zetten de meest populaire soorten op een rijtje.

soorten vliegenramen en vliegendeuren

1. Voorzetvliegenraam

Dit type wordt tegen de buitenkant van het venster bevestigd. Ze zijn perfect geschikt voor kiepramen en draairamen die naar binnen openen. Heb je naar buiten draaiende vensters? Dan moet je het muggengaas eerst verwijderen om schade te voorkomen.

  • Budgetvriendelijk
  • Stevige verankering nodig bij windstoten
  • Niet geschikt voor ramen die naar buiten openen

2. Rolgaas

Een rolgaas is een oprolbaar vliegenraam. Vergelijk het met een rolgordijn, maar dan met muggengaas. Het grote voordeel is dat je een vrij uitzicht hebt wanneer het raam is gesloten. Dan verdwijnt het gaas onzichtbaar in de cassette bovenaan het venster.

  • Makkelijk uit het zicht halen
  • Goede installatie van de geleiders is cruciaal voor een vlotte opening/sluiting

3. Inzethor

Een inzethor is geschikt voor draairamen. Wanneer je de raamvleugel opent, kan je het inzetvliegenraam in het kader klemmen. Je geniet dan van frisse lucht, zonder dat vervelende insecten de woning binnenkomen.

  • De goedkoopste optie
  • Geen gereedschap nodig voor de plaatsing
  • Tijdelijke oplossing

4. Plissédeur

Een plissé vliegendeur kan je eenvoudig in en -uitschuiven. Het muggengaas plooit heel compact bij elkaar, waardoor dit type vliegendeur weinig plaats inneemt. Voor grote oppervlakten – bijvoorbeeld schuiframen of veranda’s – zijn er ook dubbele plissé hordeuren verkrijgbaar.

  • Heel compact in gesloten toestand
  • Zigzagvorm trekt soms vuil aan

5. Draaideur

Tenslotte is er nog het vast draaimodel. Dat is een vast kader met een muggengaas tussen dat voor de achterdeur wordt geïnstalleerd. De achterdeur kan je open laten staan, terwijl de vliegendeur ongewenste gasten buitenhoudt.

  • Verkrijgbaar met automatisch ‘soft close’ mechanisme
  • Extra deur voor de achterdeur is soms niet praktisch

Maatwerk of standaardmodellen?

Heel wat mensen vragen zich af of de standaardmodellen voldoende zijn, of ze toch beter een vliegenraam of hordeur op maat kopen.

Wel, in de meeste gevallen zijn de standaardmodellen voldoende. De beschikbare afmetingen passen op een groot deel van de ramen en deuren. En het kleurenaanbod is ook vrij uitgebreid.

Heb je heel grote ramen of deuren, of wil je een speciale RAL-kleur die perfect past bij het buitenschrijnwerk? Dan is maatwerk wel nuttig. Maatwerk komt natuurlijk met een meerprijs, maar soms kan je niet anders.

One reply on “Welke vliegendeuren en -ramen zijn er?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.