Hoe Krijg Je Dunne Voegen bij Gevelstenen?

Het uitzicht van je gevel wordt in grote mate bepaald door de voeg. Met een donkere voeg zullen de bakstenen er anders uitzien dan wanneer je een lichte voeg gebruikt. Maar tegenwoordig is er nog een nieuwe trend: extra dunne voegen. Het lijkt alsof de stenen gewoon op elkaar gelegd zijn. Deze voegtechniek is ideaal voor mensen die houden van een massief uitzicht. Ze wordt dan ook vaak gebruikt in moderne woningen.

Een dunne voeg kan erg mooi zijn. Maar zoals met de meeste bouwgerelateerde zaken, heb je ook hier keuze uit verschillende bouwmethoden:

Gevelstenen lijmen

Steeds meer bouwers kiezen ervoor om lijmmortel te gebruiken. Omdat er slechts een kleine hoeveelheid van deze lijm nodig is, is de voeg erg fijn en nagenoeg onzichtbaar. Zo komen de stenen op de voorgrond in plaats van het voegwerk.

Het voordeel van een gelijmde gevelsteen is dat ze heel snel is uitgehard (na 48 uur). Maar er is ook een nadeel, want ten opzichte van traditioneel metselwerk is het lijmen ongeveer 10% duurder. Men heeft niet alleen meer stenen nodig, ook de lijmmortel is duurder.

Gebruik je een aannemer voor de bouw van jouw woning? Vraag dan even na of ze gespecialiseerd zijn in het verlijmen van gevelstenen, want niet alle aannemers kunnen met deze techniek overweg.

Dunmetselen

Dunmetselen is een bouwtechniek die ontstaan is als antwoord op het verlijmen. Hier wordt een aangepaste mortel gebruikt die speciaal ontwikkeld is om in dunne lagen te worden toegepast. Het resultaat ziet er nagenoeg hetzelfde uit als bij een verlijmde gevel. Bovendien kan je kiezen uit verschillende kleuren. Kies voor een toon-op-toon kleur als je een mooie uniforme look wil, of ga voor een contrasterende kleur – er is voor elk wat wils.

Uitgeholde bakstenen

Tenslotte zijn er nog bakstenen met een speciale uitholling voor mortel, zoals de Iluzo reeks van Wienerberger. Door deze uitholling kan men nog steeds een gewone mortellaag gebruiken (± 12 mm dik), maar zijn de stenen slechts een 4 tal millimeter van elkaar gescheiden. Hierdoor lijkt het alsof de gevel gelijmd is. Extra opvoegwerk is niet meer nodig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.