Gevelisolatie langs de buitenkant, wat zijn de mogelijkheden?

Veel bestaande woningen hebben niet-geïsoleerde muren. Hierdoor lopen de verwarmingskosten hoog op. Gelukkig kan je de gevels laten isoleren langs de buitenkant. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

Wat zijn de voordelen van gevelisolatie?

Je gevel laten isoleren is altijd een goed idee. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden:

 • Lagere verwarmingskosten. De voornaamste reden waarom gezinnen hun woning laten isoleren, is om hun verwarmingskosten te verlagen. Dankzij gevelisolatie zijn er minder warmteverliezen. Je cv-ketel of warmtepomp heeft dus minder energie nodig om de ruimtes op temperatuur te houden.
 • Frisse uitstraling. Gevelisolatie wordt meestal afgewerkt met crepi of steenstrips. Hierdoor krijgt je huis een frisse nieuwe uitstraling.
 • Minder geluidsoverlast. De isolatielaag vormt een buffer tegen omgevingsgeluiden. Dat is handig wanneer je aan een drukke straat woont.
 • Geen koude trek. Door de isolatiewerken verbetert de luchtdichtheid van het huis. Je hebt dus minder last van koude wind die door kieren en spleten binnenkomt.
 • Lager E-peil. Gevelisolatie zorgt voor een lager E-peil. Dat is nodig om aan de energienormen te voldoen.
 • Hogere verkoopwaarde. Denk je eraan om je huis binnenkort te verkopen? Gevelisolatie zorgt voor een meerwaarde bij de verkoop.
 • Koel in de zomer. Bij gevelisolatie denken we in de eerste plaats aan het binnenhouden van warmte op winterdagen. Maar de isolatie zal ook voor extra koelte zorgen in de zomer.

Heeft gevelisolatie ook nadelen? In sommige situaties wel. Er is altijd wat plaatsverlies door de isolatielagen en eindafwerking. Dat zorgt bij sommige woningen voor problemen met buren of doorgangen. Spouwmuurisolatie is hiervoor een oplossing.

Materialen voor buitenmuurisolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt die geschikt zijn voor buitenmuren. De meest populaire zijn:

 • PUR/PIR: kunststofschuim met een hoog rendement. Het is licht, drukvast en dampremmend.
 • EPS: geexpandeerd polystyreen met goede isolatiewaarden. EPS is vormvast, bestand tegen schimmels en 100% recycleerbaar.
 • XPS: isolatieplaten met een uitstekende isolerende werking en hoge drukvastheid. Zeer geschikt voor vochtige omgevingen.
 • Resolschuim: het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal voor gevels. Uitstekende isolatiewaarden en vochtregulerende eigenschappen.

Welk materiaal is de beste keuze voor jouw huis? Dat hangt af van de beschikbare ruimte, je budget en andere factoren. Vraag advies aan de isolatiefirma voor meer informatie.

isolatieplaten muur

Gevelafwerking

Wanneer je kiest voor gevelisolatie op de buitenmuur, dan worden de platen afgewerkt met een gevelpleister (crepi) of steenstrips.

Crepi is verkrijgbaar in duizenden kleuren. Toch kiezen de meeste gezinnen voor wit of lichtgrijs, omdat dit tijdloze kleuren zijn. Ik raad ook aan om siliconenpleister te kiezen boven een minerale pleister. Siliconenpleisters zijn duurzaam, onderhoudsarm en regelmatig van structuur. Ze zijn dus de beste keuze voor het afwerken van gevelisolatie.

Steenstrips zijn een goed alternatief. Steenstrips lijken op bakstenen, maar ze zijn veel dunner waardoor je minder plaats verliest. Je kiest uit honderden kleuren, vormen en formaten. Voor elk huis is er dus een oplossing.

Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden om de gevel te bekleden, waaronder aluminium panelen of houten latwerk.

isolatie met afwerking in hout

Besparingspotentieel

Hoeveel kan je besparen met gevelisolatie? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van verschillende zaken:

 • Het type woning (rijhuis, halfopen of open bebouwing)
 • De isolatiedikte
 • Het soort verwarmingssysteem
 • Isolatiegraad dak, vloeren en buitenschrijnwerk

Bij een doorsnee eengezinswoning (halfopen bebouwing) bespaar je met gevelisolatie aan de buitenkant ongeveer 400 m³ aardgas per jaar. Met de huidige energieprijs is dat een daling van je verwarmingskosten van circa €410.

Een flink bedrag, toch? Dit is waarom deze investering zich zo snel terugbetaalt.

Kostprijs

Je gevel aan de buitenkant laten isoleren kost €120 à €150 per m². Deze prijzen zijn inclusief plaatsing en afwerking met crepi of steenstrips.

Let op, want de totale kost kan hoger uitvallen door bijkomende werkzaamheden, zoals het vervangen van dakgoten, vensterbanken, de huur van een hoogtewerker, enz.

Mijn advies: vraag offertes op bij meerdere isolatiefirma’s om een correcte vergelijking te maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.