Houtskeletbouw wint aan Populariteit

Het is je misschien al opgevallen dat steeds meer mensen voor houtskeletbouw kiezen. Deze bouwmethode wint elk jaar aan populariteit. Volgens de Confederatie Bouw wordt bij 15 tot 20 procent van de nieuwbouwprojecten hout in meerdere of mindere mate gebruikt, dubbel zo veel als een tiental jaar geleden. Maar waarom is houtskelet zo interessant? Wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel leer je er alles over.

Soorten Houtskeletbouw

Niet elke houtskelet woning is dezelfde. Er zijn namelijk verschillende bouwmethoden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een overzichtje:

verschillende soorten houtskeletbouw

1. Houtskeletbouw

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat deze bouwmethode uit een dragende structuur van verticale houten balken die met elkaar worden verbonden via dwarsprofielen. Tussen deze balken wordt isolatie voorzien. De binnenbekleding bestaat meestal uit multiplex platen of gyproc, terwijl de buitenkant wordt bekleed met bakstenen.

2. Palen en balken

In tegenstelling tot houtskeletbouw gebruikt deze methode minder houten elementen, maar met een grotere doorsnede. De verticale palen worden in een rasterpatroon geplaatst en op regelmatige afstand verbonden door horizontale balken. Nadien worden deze opgevuld met wanden, ramen, deuren en vloeren. Het voordeel van palen en balken is dat ze veel architecturale vrijheid bieden. Er zijn immers grote overspanningen mogelijk, en de verbouwingsmogelijkheden zijn onbeperkt.

3. Massieve houtbouw

De laatste soort is massieve houtbouw. Hierbij worden houten balken horizontaal op mekaar gestapeld. Zo krijgt men een massieve houten muur met een dikte van 6 cm tot 9 cm. Om problemen met het krimpen van hout tegen te gaan, moeten de nodige voorzorgen worden getroffen bij het vastzetten van ramen, deuren en trappen. Bovendien moet er tijdens de planning rekening gehouden worden met elektriciteit water, domotica en verwarming.

opbouw van een houtskeletbouw woning muren

Voordelen van houtskeletbouw

De reden waarom zoveel mensen tegenwoordig voor een woning in houtskelet kiezen, is omdat het een aantal belangrijke voorbeelden biedt:

Ecologisch bouwmateriaal

Hout is een milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het vraagt weinig energie om te verwerken en per kubieke meter hout vermindert de CO2-uitstoot met 1 ton (ten opzichte van andere bouwmaterialen). De meeste houtskeletbouw bedrijven gebruiken hout met een FSC label, dat afkomstig is van een bos dat ecologisch, sociaal en economisch op een correctie manier beheerd wordt. Moeder Natuur is dus erg blij met houtskeletbouw.

Korte bouwtijd

Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is de snelle bouwtijd. Bijna alle elementen worden op voorhand in een atelier vervaardigd. Er zijn dus geen vertragingen omwille van regen of vriesweer. In slechts enkele dagen is de woning wind- en waterdicht.

Droge bouw

Houtskeletbouw is een droge bouwmethode. Een klassieke bouw moet enkele weken uitdrogen. Dat is bij houtskelet niet het geval. Men kan dus direct met de afwerking beginnen.

Energiezuinig 

Heb je jezelf al afgevraagd waarom zoveel passiefhuizen van hout gemaakt worden? Hout heeft een erg hoge thermische isolatiewaarde. In combinatie met de mogelijkheden om doorgedreven isolatie te plaatsen en luchtdicht te bouwen, is het relatief eenvoudig om aan de eisen van een passiefhuis te voldoen.

Kostprijs

In vergelijking met andere bouwmethoden is houtskeletbouw niet duurder of goedkoper. Maar omdat de constructie minder zwaar is, zijn er lichtere funderingen nodig (handig op grond met weinig draagkracht). Bovendien is houtskelet interessant voor bouwers die ondertussen nog een woning huren. Omdat je snel kan verhuizen, is er geen dubbele aflossing (hypothecaire lening + huur). Ook het energiezuinige karakter maak houtskelet woningen op de lange termijn voordelig.

Geluidsdemping

Hout absorbeert geluiden. Mits een correcte opbouw van wanden en vloeren, voldoet een houtskeletwoning aan de strengste geluidsnormen.

ruwbouw houtskelet woning

Brandveiligheid?

Hout is een brandbaar materiaal en daarom is het niet geschikt voor woningen, toch? Er bestaan heel wat misverstanden omtrent de brandveiligheid van houtskeletbouw. In vergelijking met andere bouwmethodes is de brandveiligheid van een houtskelet woning niet beter of slechter. Alle materialen worden immers behandeld met een brandwerend product. Hierdoor is het minder brandbaar. Bovendien beschermt hout zichzelf tijdens een brand. Niet-vergaste houtdelen vormen een beschermlaag rond het onverbrande hout, waardoor de structurele draagkracht erg lang behouden wordt. In een brandende houtskeletbouw heb je dus voldoende tijd voor een evacuatie.

Aandachtspunten

Hout en water zijn niet de beste maatjes. Daarom moeten er maatregelen worden getroffen om de insijpeling van water en vocht geen kans te geven. Bovendien is het belangrijk om in een houtskeletbouw woning een goed ventilatiesysteem te voorzien, best in combinatie met zonwering. Hout neemt namelijk snel warmte op, wat de temperatuur in huis al snel doet oplopen, vooral tijdens snikhete zomers.

Houtskeletbouw voorbeelden

Houtskelet kan voor verschillende soorten woningen gebruikt worden: open-, halfopen- en gesloten bebouwingen, met 1 of meerdere verdiepingen, landelijk of modern … De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden of bekijk de duizenden andere huizen op Pinterest.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.