Kelder, Kruipkelder of Vloerplaat?

Ga je een kelder, kruipkelder of vloerplaat plaatsen? Dat is een van de eerste grote vragen bij de bouw van een nieuwe woning. De uiteindelijke keuze zal niet alleen afhangen van je behoeften, maar ook van het beschikbare budget en de grondstabiliteit van het bouwterrein. In dit artikel leer je meer over de voor- en nadelen van deze drie opties. Zo kan je hopelijk sneller en eenvoudiger een keuze maken.

[divider]

Kelder

Een kelder is eigenlijk een extra ruimte onder de woning waar je zonder problemen kan rechtstaan. Deze kan niet alleen als opslagruimte dienen, maar ook als hobbyruimte of stookplaats. Met een kelder kan je alle kanten op.

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat een kelder de duurste optie is. Ze moet namelijk bestand zijn tegen de externe druk van de aarde rond de woning. Bovendien moet ze ook waterdicht zijn. Anders loopt je kelder bij de eerste regenbui meteen vol water. Het extra materiaal en manuren maken een kelder zo duur.

Voor- en nadelen:

  • Extra ruimte die volledig benut kan worden.
  • Interessant bij verkoop van de woning.
  • Duurste optie

Kruipkelder

Daarnaast kan je kiezen voor een geventileerde kruipkelder. Zoals de naam al doet vermoeden, kan je hier niet in recht staan. Een kruipkelder dient enkel als technische ruimte. Hier lopen immers de afvoerleidingen door. Dit wil ook zeggen dat eventuele herstellingen, bijvoorbeeld bij een gebarsten leiding, makkelijker zijn uit te voeren dan bij een vloerplaat.

Voor- en nadelen:

  • Goedkoper dan een volwaardige kelder.
  • Makkelijk om reparaties uit te voeren of extra leidingen te plaatsen.
  • De ruimte kan niet als leefruimte gebruikt worden

Vloerplaat

Heb je geen nood aan een kelder of kruipkelder? Kies van voor een betonnen vloerplaat. Deze gewapend plaat wordt op een vlakke en genivelleerde onderlaag gegoten. Ze heeft geen dragende functie. Een vloerplaat is de goedkoopste optie, maar je moet wel goed nadenken over de technische leidingen – deze worden immers in het beton vastgezet. Als je later nog aanpassingen wil doen, moet je met een opbouwsysteem werken of de vloerplaat opnieuw openbreken.

Voor- en nadelen:

  • De goedkoopste optie.
  • Snelle manier van bouwen.
  • Aanpassingen of herstellingen van leidingen zijn moeilijker.
  • Geen extra leef- of opbergruimte.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.