Het is droom van veel mensen: zelf een huis bouwen. Dan bedoelen ik natuurlijk niet dat je letterlijk zelf elke steen leegt, maar dat je betrokken bent bij het gehele bouwproces. Je eigen huis bouwen geeft je een trots gevoel en veel voldoening.
Maar tegelijkertijd brengt het verschillende uitdagingen met zich mee. Daarom is het belangrijk om een stappenplan te hebben om alles in goede banen te leiden. Ik zet de 4 voornaamste stappen voor jou op een rijtje.
Een goede voorbereiding op het bouwterrein
Allereerst is het belangrijk om het perceel goed voor te bereiden.
Misschien moet je eerst nog het oude huis afbreken of een oude garage verwijderen. Dat kan je zelf doen of met behulp van een sloopfirma. In sommige gevallen moet je ook bomen of hoge struiken verwijderen om het perceel bouwrijp te maken.
Tijdens het bouwproject heb je natuurlijk allerlei machines nodig. Die moeten gemakkelijk over de grond kunnen rijden en daarom is kunststof rijplaten huren ook geen slecht idee. Dat is vooral in de herfst en winter belangrijk, omdat kranen en vrachtwagens anders wegzakken in de modder.
Architect inhuren?
Voor het bouwen van een woning heb je uiteraard een architect nodig, tenzij je zelf een architect bent (maar die kans is relatief klein).
Onderzoek goed welke architect het beste bij jou past. Het is immers belangrijk om een goede connectie met de architect te hebben, want anders is het lastiger om je wensen goed door te geven.
Naast een architect heb je overigens de mogelijkheid om zaken te doen met een catalogusbouwer (sleutel-op-de-deur). Die heeft diverse woningtypes waaruit je kan kiezen. Je weet dan op voorhand wat de bouw ongeveer kost. Natuurlijk kan je het ontwerp voor een deel aanpassen.
Vergunningen regelen
In België kan je natuurlijk niet zomaar bouwen. Er zijn allerlei wet- en regelgevingen die je moet volgen. Je hebt verschillende vergunningen van de gemeente nodig en het is dan ook belangrijk om vooraf goed te onderzoeken aan welke formaliteiten je moet voldoen.
Meestal kan je pas een vergunning aanvragen wanneer het ontwerp klaar is. Daarna duurt het nog wel een tijdje voordat je vergunning daadwerkelijk wordt goedgekeurd of afgekeurd. Dit heeft ook te maken met omwonenden. Geduld is dus een schone zaak.
Regel de financiering
Het bouwen van een huis kost een klein fortuin. Om die reden is het belangrijk om vooraf de financiering te regelen. Onderzoek eerst hoeveel spaargeld je kan/wil investeren in het project en hoeveel hypotheek je kan krijgen.
Je moet niet alleen voldoende inkomen hebben, de hypotheekverstrekker let op verschillende andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan afbouwgarantie (voor het geval de aannemer failliet gaat tijdens het bouwproces), aannemersovereenkomsten, omgevingsvergunningen, taxatierapporten en nog veel meer andere zaken.