Tijdens de zomer kan de binnentemperatuur in goed geïsoleerde, luchtdichte woningen sterk stijgen. Daarom moet je zonwering plaatsen. Structurele zonwering is een goed alternatief voor traditionele gordijnen en screens.
Wat is structurele zonwering?
We spreken van structurele zonwering wanneer de zonwering deel uitmaakt van het gebouw. Meestal gaat het om vaste of beweegbare lamellen die verankerd zijn aan de gevel. Ze vervullen zowel een praktische als esthetische functie.
De toepassingen zijn erg divers. Je vindt ze bij huizen, appartementen, scholen, kantoren en vele andere gebouwen.
De voordelen
- De voornaamste reden om dit soort zonwering te installeren is een bescherming tegen oververhitting. Ze helpen om de temperatuur binnenshuis onder controle te houden. Vooral bij nieuwbouw is oververhitting een risico*.
- Het is een vorm van passieve koeling. Je hebt dus geen extra energie nodig om je woning koel te houden.
- Je geniet van veel flexibiliteit, doordat de stand van de lamellen aanpasbaar is.
- Sommige architecten gebruiken structurele zonwering op een esthetische manier, om het gebouw meer karakter te geven.
- Raampanelen dragen bij aan de privacy in huis.
* Een beperking van oververhitting is een van de EPB-eisen. Je EPB-verslaggever zal je informeren over alle maatregelen die je moet nemen.
Horizontaal of verticaal
We onderscheiden twee soorten structurele zonwering.
Enerzijds zijn er de horizontale overkappingen. Deze luifels hangen evenwijdig met de grond boven ramen. Ze zijn speciaal ontworpen om in de zomer voldoende schaduw te bieden, maar tijdens de wintermaanden de gratis zonnewarmte binnen te laten.
Daarnaast zijn er verticale panelen. Die staan evenwijdig met de gevel voor de ramen. De lamellen staan horizontaal of verticaal. Door de oriëntatie van de lamellen aan te passen, bepaal je zelf de lichtinval.
Vaste of schuivende panelen
Structurele zonwering is doorgaans uitgerust met elektrisch verstelbare lamellen. Maar wist je al dat er ook schuifpanelen zijn? Deze panelen schuif je naar wens open of dicht. Dat gebeurt handmatig of gemotoriseerd.
Deze schuifpanelen vind je bij plafondhoge (schuif)ramen, balkons en terrasoverkappingen.
Materialen
Uiteraard moet de structurele zonwering bij de rest van de architectuur passen. Daarom bieden leveranciers lamellen in verschillende materialen aan, zoals:
- Aluminium (in een RAL-kleur naar keuze)
- Massief hout
- Cortenstaal
In tertiaire gebouwen zijn de lamellen van structurele zonwering ideaal om van de gevel een echte blikvanger te maken, door bijvoorbeeld elke lamel een unieke kleur te geven.