De beste warmtepomp kiezen in 3 stappen

Steeds meer mensen stappen over van een cv-ketel naar een warmtepomp. Voor een optimaal comfort en een maximale energiebesparing is het wel belangrijk dat je de juiste warmtepomp kiest. Maar hoe vind je nu het beste model? Simpel: volg deze drie stappen.

Stap 1: het type warmtepomp

De eerste stap is de belangrijkste. Er zijn namelijk drie soorten warmtepompen, elk met hun eigen voordelen en nadelen.

Lucht/water warmtepompen

Deze warmtepompen kent iedereen. Ze bestaan uit een buitenunit die energie uit de lucht onttrekt en omzet in warmte. Het grote voordeel is hun kostprijs. Dit zijn de goedkoopste warmtepompen die momenteel verkrijgbaar zijn. Toch hebben ze ook een paar nadelen. Hun rendement ligt lager dan bij geothermie, en de buitenunit kan voor geluidsoverlast zorgen. Tenslotte hebben deze toestellen geen passieve koeling (enkel actief).

Voor- en nadelen:

  • Budgetvriendelijk
  • Lager rendement dan andere types
  • Enkel actieve koeling (met hoog energieverbruik)
  • Kans op geluidsoverlast

Geothermische warmtepompen met captatienet

Dit type warmtepomp maakt gebruik van geothermie. Via een buizennetwerk in de bodem wordt energie onttrokken voor de verwarming van de woning en de productie van sanitair warm water. Met dit systeem is ook een passieve koeling nodig. Dat is een erg zuinige manier om te koelen, omdat enkel de circulatiepomp nodig is. Het nadeel van een captatienet is dat je moet oppassen met de beplanting in de tuin. Je kan bijvoorbeeld geen boom bovenop het captatienet planten.

Voor- en nadelen:

  • Hoger rendement dan lucht/water
  • Mogelijkheid tot passieve koeling
  • Oppassen met beplanting in de tuin
  • Relatief grote oppervlakte nodig

Geothermische warmtepompen met diepteboring

Tenslotte hebben we nog de aardwarmtepompen met grondboring. Bij deze soort worden een of meerdere boorpunten gemaakt om leidingen honderden meters diep te installeren. Daar heeft de bodem een constante temperatuur, zelfs in de winter. Hierdoor hebben deze warmtepompen het hoogste rendement van allemaal. Er is ook geen luidruchtige buitenunit of plaatsbeslag in de tuin. Weet wel dat zo’n geothermische warmtepomp de duurste optie is.

Voor- en nadelen:

  • Hoogste rendement
  • Mogelijkheid tot passieve koeling
  • Geen plaatsbeslag in de tuin
  • Duurste optie

Stap 2: het vermogen

Van zodra je een type warmtepomp hebt gekozen, moet je het benodigde vermogen bepalen. Elke woning heeft namelijk een andere warmtebehoefte. Koop je bijvoorbeeld een warmtepomp met een te laag vermogen om aan deze warmtebehoefte te voldoen, zal het binnen nooit comfortabel warm zijn (of zal je onnodig veel verbruiken).

Is het dan een goed idee om op veilig te spelen en een (overdreven) hoog vermogen te nemen? Ook niet, want deze modellen zijn meestal duurder.

Het is dus erg belangrijk om het juiste vermogen te bepalen. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de isolatiegraad, de luchtdichtheid, het afgiftesysteem, enz. De EPB-verslaggever kan je hierin adviseren.

Stap 3: merk/model & extra’s

Wanneer je een warmtepomp gaat kiezen, is het een goed idee om de verschillende merken met elkaar te vergelijken. Er zijn tientallen fabrikanten, zoals Daikin, Thermia, Nibe, LG, Vaillant en Panasonic. Zoek even naar recensies van klanten om te bepalen welke merken betrouwbaar zijn.

Tenslotte kan je een keuze maken op basis van de extra’s die bepaalde modellen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de warmtepomp te integreren in een smart home systeem, of dat er al dan niet een smartphone app beschikbaar is om alles vanop afstand te bedienen. Niet elk merk biedt dit aan.

Een expert helpt je kiezen

Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je adviseren door een professionele installateur – liefst iemand die niet gebonden is aan één merk. Deze vakman zoekt graag de beste warmtepomp voor jouw woning. Ook bij je EPB-verslaggever kan je terecht voor advies.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.