Elektrische vloerverwarming plaatsen, is dat interessant?

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder. Enerzijds door de stijgende gasprijzen, en anderzijds door de toenemende onzekerheid omtrent gasleveringen. Bovendien hebben meer en meer gezinnen een eigen PV-installatie om zelf stroom te produceren.

Rekening houdend met al deze factoren, is een elektrische vloerverwarming zeker een interessante optie.

Wat is elektrische vloerverwarming?

Iedereen kent vloerverwarming. Bij dit systeem worden buizen in de chape verwerkt. Via het warm water dat door deze leidingen loopt, warmt de dekvloer en vloerbekleding op, waardoor het binnen lekker warm wordt.

Elektrische vloerverwarming vervangt deze leidingen door dunne draadjes. Die warmen op via een elektrische spanning. Vergelijk het gerust met een waterkoker of kookplaat.

Vloerverwarming is uitermate geschikt voor elektriciteit. Het is namelijk bijzonder efficiënt. Een klassiek systeem met warm water is heel traag, terwijl elektrische vloerverwarming veel sneller reageert.

Verwarmingsmatten

Een elektrische vloerverwarming werkt met dunne verwarmingsmatten die niet gefreesd worden, maar in de lijmlaag worden opgenomen. Dit heeft twee voordelen:

  1. Lage opbouwhoogte, wat perfect is voor renovaties
  2. Snelle opwarmtijden, doordat de mat direct onder de vloer ligt

Heb je zonnepanelen op je woning liggen? Dan worden elektrische verwarmingsmatten onder de vloer nog interessanter, omdat je zo gratis kan verwarmen met 100% groene stroom.

Perfect voor badkamers

Het verbruik van elektrische vloerverwarming is hoger dan klassieke vloerverwarming met een cv-ketel of warmtepomp indien je de kamer constant verwarmt. Maar voor ruimtes die je op specifieke momenten gebruikt, is het wel voordeliger. Daarom zien we elektrische vloerverwarming vooral in badkamers en toiletten.

Laat bijvoorbeeld de thermostaat de elektrische verwarmingsmatten activeren gedurende de ochtend en avond, zodat het lekker warm is wanneer je je tanden poetst of een douche neemt. Op deze manier hoef je niet onnodig te verwarmen doorheen de dag.

Zoals je weet heeft elektrische vloerverwarming snelle opwarmtijden. Je hoeft dus niet lang te wachten als je toch besluit om de ruimte te verwarmen.

Bijverwarmen indien nodig

Een bijverwarming betekent dat er nog een radiator nodig is. In badkamers wordt veelal gekozen voor designradiatoren of handdoekradiatoren. In tegenstelling tot een paneelradiator geeft een buisradiator minder warmte af. Met het gebruik van vloerverwarming wordt een en ander echter gecompenseerd. Bij een gemiddelde badkamer heeft een verwarming een vermogen nodig van 1.700 tot 2.400 Watt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.