Hoe kan je efficiënt lekkages opsporen?

Wanneer er sprake is van een lekkage in huis, dan is het belangrijk dat zo snel mogelijk een oplossing voor dit probleem wordt gevonden. Als dit niet gebeurt, zal de schade als gevolg van het lekkende water in sneltempo toenemen. Dit moet ten alle tijden voorkomen worden. Waterschade kan immers hoge reparatiekosten met zich meebrengen.

Voordat we dit probleem kunnen oplossen, moeten we natuurlijk de lekkage detecteren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Lekken opsporen is immers heel moeilijk, omdat water zich makkelijk een weg baant doorheen muren, plafonds en andere structurele elementen.

Lekkages detecteren is moeilijk

Het verhelpen van een lekkage wordt vermoeilijkt doordat eerst de exacte locatie van het probleem moet worden opgespoord.

Omdat waterleidingen en afvoeren voor het grootste deel in muren en vloeren zijn weggewerkt, is dit zeer lastig. Het komt regelmatig voor dat loodgieters vermoeden dat zij de lekkage hebben gevonden, maar dat nadien toch blijkt dat dit niet het geval is geweest.

Om deze tijdsverspilling en overbodig breekwerk te voorkomen, kan je best een expert op het vlak van lekkages inschakelen. Deze vakmensen beschikken over geavanceerde hulpmiddelen waarmee de bron van een lek met grote nauwkeurigheid kan worden vastgesteld.

Ultrasonische detectie

Een hulpmiddel die professionals zoals die van lekdetectiecentrale.be inzetten, is ultrasoon detectie. Met deze werkwijze wordt gebruikgemaakt van een transmitter die geluidsgolven uitzendt. De geluidsgolven kunnen door muren heen. Hiermee is het mogelijk om de exacte locatie van een lekkage in kaart te brengen.

De expert zal met het rapport, dat gegenereerd wordt aan de hand van de resultaten, vast kunnen stellen waar een afwijkende activiteit plaatsvindt. Vervolgens kan men met de herstellingswerken starten. Onnodig breekwerk wordt dus vermeden.

Met thermografische camera’s problemen opsporen

Een ander hulpmiddel die specialisten voorhanden hebben bij het detecteren van lekkages, is een thermografische camera. Dit is een camera die temperatuurverschillen kan waarnemen. Infrarood is een techniek die hiervoor gebruikt kan worden.

Doordat water dat uit een leiding of afvoer lekt een andere temperatuur heeft dan het water in de leidingen, kan men hiermee detecteren waar het probleem zich in een muur of vloer bevindt. Het gebruik van deze hulpmiddelen is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de lekkage in één keer verholpen kan worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.