Schakelmateriaal kopen: waar moet je op letten?

Schakelmateriaal is een verzamelnaam voor alle elementen om de verlichting te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan schakelaars, drukknoppen en dimmers in de muur. Ook stopcontacten worden doorgaans bij het schakelmateriaal gerekend.

Wie op zoek gaat naar schakelmateriaal zal merken dat het aanbod verrassend groot is. Want in webshops als Elektrobode zijn verschillende modellen, tientallen kleuren en nog een heleboel andere opties verkrijgbaar.

Maak deze keuze makkelijker met onderstaande tips:

Aandachtspunten bij de aankoop van schakelmateriaal

  • Kies een ontwerp dat bij de inrichting past. De traditionele witte knoppen passen overal. Maar in een modern interieur kan je ook voor een design schakelaar gaan.
  • Gebruik dezelfde stijl in één ruimte. Meerdere ontwerpen mixen in één ruimte is geen goed idee. Zorg dus voor wat harmonie. Kies slechts één merk en model.
  • Pas op met trendkleuren. Tegenwoordig zijn er ook rode, groene en blauwe schakelaars verkrijgbaar. Die ogen leuk op het eerste zicht, maar je wordt die speciale kleur snel beu. Speel dus op veilig. Met wit, beige, zwart of grijs zit je altijd goed.
  • Koop het juiste type. Niet elke schakelaar heeft dezelfde functie. Een wisselschakelaar werkt bijvoorbeeld anders dan een serieschakelaar of kruisschakelaar. Wees dus zeker dat je het juiste type koopt.
  • Inbouw of opbouw. Ga je het schakelmateriaal in de muur inbouwen of tegen de wand bevestigen? Bij inbouw is ook het type inbouwdoos (volle of holle wand) belangrijk.
dubbele drukknop schakelmateriaal

Speciale soorten schakelmateriaal

Naast de klassieke schakelaars en stopcontacten zijn er een heleboel ‘speciale’ varianten. Zoals outdoor schakelmateriaal. Dat is geschikt voor buitenshuis, dankzij een speciale bescherming tegen neerslag.

Stopcontacten met een USB-aansluiting zijn ook aan een opmars bezig. Die zijn ideaal om je smartphone, draagbare luidspreker of powerbank op te laden.

Sommige drukknoppen en lichtschakelaars zijn uitgerust met een kleine leddiode. Die dient als orïentatieverlichting. Op deze manier vind je in een donkere kamer makkelijk de schakelaar.

Tenslotte is er nog schakelmateriaal voor domotica. Die is vaak uitgerust met een klein schermpje, waarop je de functies zelf programmeert. Dat biedt meer flexibiliteit – ook als je later de functionaliteiten wil aanpassen.

loxone touch pure drukknop met orientatieverlichting

Schakelmateriaal schoonmaken

Na verloop van tijd zullen je drukknoppen en schakelaars vuil worden. Dat is onvermijdelijk. Gelukkig doet een fikse poetsbeurt wonderen.

Ik raad aan om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken om schakelmateriaal schoon te maken. Die kunnen de afdekplaatjes en toetsen verkleuren. Een emmer water met een beetje afwasmiddel is voldoende om alles te ontvetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.