Een nieuwbouw vraagt heel wat planning. Van het ontwerp tot de technische invulling. Dat geldt ook voor de elektriciteit in de woning. Om je op weg te helpen, hebben de experts van wd-elektriciengent.be een paar handige tips verzameld voor elektriciteit in je nieuwbouw.
Klassieke elektriciteit of domotica?
Een eerste belangrijke knoop die je moet doorhakken: kies je een traditionele elektrische installatie of een domotica systeem?
Persoonlijk zou ik in een nieuwbouw steeds voor domotica kiezen. Dit systeem heeft drie belangrijke voordelen:
- Hoger comfort, omdat allerlei taken (verlichting, verwarming, zonwering…) automatisch gebeuren.
- Meer veiligheid door een bescherming tegen inbraken, brand, waterlekken…
- Lager energieverbruik door een slim energiebeheer.
De initiële investering ligt natuurlijk iets hoger. Maar dit verschil betaalt zich de komende jaren terug.
Plaats voldoende stopcontacten
Het is moeilijk om later extra stopcontacten te plaatsen. Daarom is het bij de planning van elektriciteit in een nieuwbouw zo belangrijk om voldoende stopcontacten te voorzien. Je hebt er meestal meer nodig dan je denkt.
- Keuken: vaste aansluitpunten voor de koelkast, oven, vaatwasmachine… + stopcontacten op het aanrecht of het keukeneiland voor een koffiezet, waterkoker, mixer… + algemene stopcontacten in de ruimte voor de stofzuiger, tafellamp…
- Eetkamer: stopcontacten voor verplaatsbare armaturen (tafel- en vloerlampen), een grill- of fonduetoestel en het opladen van je laptop wanneer je aan de eettafel zit.
- Woonkamer: hier moet je vooral stopcontacten aan het tv-meubel voorzien, o.a. voor je televisie, digibox, spelconsole, soundbar…
- Slaapkamer: voorzie stopcontacten aan beide zijden van het bed voor een nachtlampje, een klok of om je smartphone op te laden. Denk ook aan extra stopcontacten voor bv. een mobiele airco, de stofzuiger…
- Badkamer: plaats stroompunten bij het badkamermeubel voor je elektrische tandenborstel, haardroger, baardtrimmer… Let er wel op dat er voldoende afstand is met het bad en de douche.
- Berging: ook in de berging heb je veel stopcontacten nodig, bijvoorbeeld voor je diepvries, wasmachine, droogkast, oplaadstation steelstofzuiger…
Overweeg geschakelde stopcontacten
Voor de elektriciteit in een nieuwbouw raad ik aan om geschakelde stopcontacten te installeren. Dat zijn stopcontacten die je vanop afstand (via een drukknop of je smartphone) of volledig automatisch kan aan- en uitschakelen. Dat is vooral handig voor de verlichting. Geschakelde stopcontacten laten je toe om tafellampen en vloerlampen te bedienen. Maar je kan ook andere toestellen, zoals een droogkast of luchtbevochtiger erop aansluiten.
Bij een domotica systeem gebeurt de schakeling in de verdeelkast. Heb je een traditionele installatie? Plaats dan slimme stekkers in het stopcontact.
Laat een lichtplan maken
Wanneer we over elektriciteit in een nieuwbouw praten, praten we ook over de verlichting.
Licht is belangrijker dan je denkt. Het kan een ruimte maken of kraken. Daarom raad ik aan om een lichtplan te (laten) maken.
Kies steeds voor een combinatie van functionele verlichting en sfeerverlichting. Functionele verlichting is gericht op de verschillende taken die je in een ruimte uitvoert. Bijvoorbeeld: in een keuken heb je licht nodig boven het aanrecht, het kookeiland en de keukentafel. Deze basisverlichting kan je verder aanvullen met sfeerverlichting. Dat kunnen tafel- en vloerlampen zijn met een zacht, warm licht, maar evengoed indirecte verlichting d.m.v. een ledstrip.
Breng elektriciteit naar de tuin
Vergeet niet om elektriciteit in je tuin te voorzien. Je hebt waarschijnlijk stroom nodig voor buitenstopcontacten, de sectionaalpoort, een jacuzzi/zwembad…
En dan is er nog de tuinverlichting. Er zijn verschillende mogelijkheden om je tuin te verlichten, gaande van wandlampen tegen de gevel tot richtbare prikspots. Let erop dat je het juiste type kabel gebruikt voor buitentoepassingen en dat kabels in de grond minstens 60 cm diep zitten.
Denk aan bijkomende aansluitingen
Naast de traditionele elektrische voedingskabels zijn er nog een heleboel andere aansluitingen nodig in je nieuwbouw, zoals:
- Bel
- Elektrische rolluiken/screens
- Thermostaten
- Buitenvoeler verwarming
- Codeklavier garagepoort
Plaats wachtbuizen
Een van de beste tips die ik kan geven voor elektriciteit in een nieuwbouw is om wachtbuizen te plaatsen. Hiermee kan je later de elektrische installatie makkelijk uitbreiden zonder kap- of breekwerken. Je geniet dus van meer flexibiliteit. Je weet immers nooit hoe je wensen en noden in de toekomst evolueren.