We staan er niet vaak bij stil, maar telkens we een douche nemen of afwaswater laten weglopen, moet er afvalwater verwijderd worden. Dat gebeurt door middel van sanitaire afvoerleidingen. Deze leidingen kan je makkelijk zelf plaatsen. Er zijn wel enkele tips om mee rekening te houden. Enkele voorbeelden:
Afvoerleidingen van de juiste diameter
Om een vlotte doorstroming te verzekeren, is het van cruciaal belang om leidingen van de juiste diameter te nemen. Anders krijgt je last van verstoppingen.
Deze diameter is afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater die erdoor moet. Des te groter het benodigde debiet, des te breder de diameter.
Dit zijn enkele minimum diameters voor afvoerleidingen:
- Lavabo: 40 mm
- Douche: 50 mm
- Bad: 50 mm
- Wasmachine: 40 mm
- Afwasmachine: 40 mm
- Toilet: 90 mm
Dit zijn minima. Een grotere buis plaatsen mag dus altijd (indien er voldoende ruimte is). Op plekken waar verschillende afvoerbuizen samenkomen, kies je best voor een grotere diameter, zoals 110 mm.
Bochten
Vermijd rechte bochten (90°), omdat deze de waterstroom te veel vertragen en verstoppingen in de hand werken. Gebruik daarom zoveel mogelijk bochten van 45° of minder, zeker bij horizontale leidingen.
Helling van afvoerbuizen
Sanitaire afvoerleidingen maken gebruik van de zwaartekracht. Ze hebben dus een aflopende helling nodig. Een te kleine hellingsgraad zal verhinderen dat het water goed afloopt. Een te grote helling is ook niet goed, omdat vaste bestanddelen dan makkelijk achterblijven.
Wat is dan de ideale hellingsgraad? Wel, meestal wordt een daling van 1 cm per meter aangeraden.
Tip: zaag een stukje hout met een dikte van 1 cm en gebruik dit in combinatie met een lange waterpas om de helling van de afvoeren te controleren.
In sommige gevallen moet je sanitair afvalwater omhoog brengen via de leidingen, bijvoorbeeld bij een wastafel in een kelder. Hiervoor gebruik je een speciale pomp, ook gekend als broyeur.
Beluchting
Lopen de sanitaire afvoerleidingen over meerdere verdiepingen (bijvoorbeeld een WC op de eerste verdieping en gelijkvloers die aangesloten zijn op dezelfde afvoer)? Dan is het de moeite waard om een beluchter te installeren. Dit kan op het dak of binnenshuis. Zo’n beluchter voorkomt dat een sifon zich droogtrekt wanneer er water door de leidingen stroomt. Op deze manier wordt geurhinder vermeden.
Controlepunten
Het is een goed idee om een aantal controlepunten in te bouwen. Op deze manier kan je verstoppingen opsporen en eventueel zelf oplossen. Heb je niet de moed om zelf deze verstoppingen te lijf te gaan? Schakel dan een professionele loodgieter in.
Eén reactie
Wij hebben onlangs de afvoer opnieuw laten aanleggen door een vakman met een zeer bevredigend resultaat. Voordien dachten we goedkoop uit te zijn door het een “handige oom” te laten opknappen. Het resultaat was verstoppingen en wateroverlast. Het aanleggen van deugdelijke afwatering is wel degelijk een zaak voor de expert.