Supergeïsoleerde, luchtdichte woningen vereisen ook een gezonde en efficiënte ventilatie. Een ventilatiesysteem D is in dit geval een interessante optie. Bij dit systeem wordt zowel de aan- als afvoer mechanisch gecontroleerd. Dit heeft een belangrijke meerwaarde: warmterecuperatie. Zo kan je besparen op je energiefactuur. Maar natuurlijk komt deze techniek met een fors prijskaartje.
Hoe het werkt
Zoals bij elk ventilatiesysteem wordt er ‘vuile’ lucht vervangen door verse lucht. Bij een type D ventilatie wordt de zuivere lucht van buitenaf in de woning mechanisch aangezogen. Uiteraard wordt deze eerst gefilterd om onzuiverheden te vermijden. Deze propere lucht wordt via verschillende ventilatiekanalen in de woning verspreidt.
Daarnaast wordt op bepaalde plaatsen, zoals de keuken, het toilet en de badkamer, onzuivere lucht afgevoerd naar buiten. Maar deze lucht is meestal warmer dan de buitenlucht. Daarom wordt er een warmtewisselaar ingeschakeld om de inkomende lucht te verwarmen met de uitgaande. Zo wordt het warmteverlies van je ventilatie tot een minimum beperkt. Je portefeuille zal je dankbaar zijn!
Om deze reden wordt dit systeem ook balansventilatie genoemd. De hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht is namelijk in evenwicht.
Voordelen
Een ventilatiesysteem D heeft een aantal belangrijke voordelen:
- Altijd een optimale luchtstroom voor een gezond binnenklimaat.
- Warmterecuperatie zorgt voor minder energieverbruik.
- Geen raamroosters nodig.
Nadelen
Helaas zijn er ook nadelen aan dit systeem verbonden:
- Bij slecht geïsoleerde woningen is het systeem minder efficiënt.
- De filters moeten frequent gereinigd worden.
- Niet goedkoop.
Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en D?
Er zijn twee grote verschillen:
- Een systeem C heeft een natuurlijke aanvoer via raamroosters. Bij een systeem D gebeurt dit via een mechanische aanvoer op het dak.
- Bij een systeem C trek je koude lucht binnen. Dankzij de warmtewisselaar van een systeem D wordt die voorverwarmd, waardoor er minder energieverlies is.
Onderhoud
Voor een gezonde binnenlucht is het belangrijk om je ventilatiesysteem type D regelmatig te onderhouden. Zo gaat dat in zijn werk:
- Reinig de filters elke 2 maanden met een stofzuiger
- Vervang de filters elke 6 maanden
- Laat na 5 jaar de leidingen van je balansventilatie schoonmaken
Kostprijs
We hebben het hierboven al vermeld; een ventilatiesysteem type D is niet goedkoop. Voor deze ventilatie betaal je al snel €4000 tot €6000, exclusief plaatsing.
Bij de renovatie van een woning die ouder is dan 10 jaar betaal je slechts 6% btw op de aankoop (mits de plaatsing wordt uitgevoerd door een aannemer).
Ventilatiesysteem D zelf plaatsen
Je kan flink wat geld besparen door de installatie zelf te doen. Vandaag de dag zijn er een heleboel firma’s die zelfbouwpakketten aanbieden, zoals Easykit en Sack Zelfbouw. Deze bedrijven doen de planning, leveren al het materiaal en begeleiden je tijdens de installatie.