Ventilatiesysteem D: Wat Je Moet Weten

Supergeïsoleerde, luchtdichte woningen vereisen ook een gezonde en efficiënte ventilatie. Een ventilatiesysteem D is in dit geval een interessante optie. Bij dit systeem wordt zowel de aan- als afvoer mechanisch gecontroleerd. Dit heeft een belangrijke meerwaarde: warmterecuperatie. Zo kan je besparen op je energiefactuur. Maar natuurlijk komt deze techniek met een fors prijskaartje.

Hoe het werkt

ventilatiesysteem type dZoals bij elk ventilatiesysteem wordt er ‘vuile’ lucht vervangen door verse lucht. Bij een type D ventilatie wordt de zuivere lucht van buitenaf in de woning gezogen. Uiteraard wordt deze eerst gefilterd om onzuiverheden te vermijden. Deze propere lucht wordt via verschillende ventilatiekanalen in de woning verspreidt.

Daarnaast wordt op bepaalde plaatsen, zoals de keuken, het toilet en de badkamer, onzuivere lucht afgevoerd naar buiten. Maar deze lucht is meestal warmer dan de buitenlucht. Daarom wordt er een warmtewisselaar ingeschakeld om de inkomende lucht te verwarmen met de uitgaande. Zo wordt het warmteverlies van je ventilatie tot een minimum beperkt. Je portefeuille zal je dankbaar zijn!

Voordelen

Een ventilatiesysteem D heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Altijd een optimale luchtstroom.
  • Warmterecuperatie zorgt voor minder energieverbruik.
  • Geen raamroosters nodig.

Nadelen

Helaas zijn er ook nadelen aan dit systeem verbonden:

  • Bij slecht geïsoleerde woningen is het systeem minder efficiënt.
  • De filters moeten frequent gereinigd worden.
  • Niet goedkoop.

Kostprijs

We hebben het hierboven al vermeld; een ventilatiesysteem type D is niet goedkoop. Voor deze ventilatie betaal je al snel 4000 tot 6000 euro, exclusief plaatsing. Maar wanneer je woning ouder dan 5 jaar is betaal je slechts 6% BTW op het ventilatiesysteem en de werkuren. Dit kan de totaalprijs drukken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.