Tegenwoordig is een mechanische ventilatie dé standaard bij nieuwbouw, en ook in heel wat bestaande woningen wordt tijdens een renovatie zo’n ventilatiesysteem geïnstalleerd. Ben jij dit ook van plan? Lees dan eerst onderstaande aandachtspunten.
Vermijd energieverliezen
Bij een mechanische ventilatie wordt vuile lucht op een mechanische manier uit de woning verwijderd. Helaas gaat hierdoor veel warmte verloren. Dat is slechts nieuws voor je verwarmingsfactuur.
De oplossing: een ventilatie-unit met warmteterugwinning (WTW). Bij deze balansventilatie wordt de koele buitenlucht opgewarmd door de afgevoerde binnenlucht. Op deze manier daalt je energieverbruik.
Zorg voor een goede doorstroom
Een mechanisch ventilatiesysteem is gebaseerd op luchtcirculatie. Daarom moet je erop letten dat de lucht goed door het huis kan stromen. Voorzie minstens 1,5 cm ruimte onder deuren. Als alternatief kan je een deurrooster installeren.
Kies de juiste posities
De aan- en afvoeren van een mechanische ventilatie worden niet zomaar gekozen. Ze moeten voldoende ver uit elkaar staan om te vermijden dat ‘vuile’ lucht opnieuw wordt aangevoerd. Bij een ventilatiesysteem D wordt een minimumafstand van 3 meter aangeraden. Bij een ventilatiesysteem C speelt dit minder een rol, omdat de toevoer via raamopeningen gebeurt.
Ga je een kleine badkamer ventilator installeren? Zoek dan een locatie dichtbij het vocht (bad en douche) maar ver weg van de schone luchttoevoer (raam of deur). Zo garandeer je een goede luchtstroom.
Zet de ventilatie nooit uit
Ik raad aan om een mechanische ventilatie nooit uit te zetten. Anders zal de luchtkwaliteit binnenshuis zeer snel verslechteren. Zeker in luchtdichte nieuwbouw woningen.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Soms kan de overheid omwille van een brand in de buurt adviseren om ramen en deuren te sluiten, en je ventilatie uit te zetten.
Doe regelmatig een onderhoud
Maak de roosters en ventielen regelmatig schoon. Liefst maandelijks. De filters van een balansventilatie kan je ook best twee tot vier keer per jaar vervangen, afhankelijk van hoe vuil ze zijn.
Tenslotte zijn er nog de leidingen. Die worden vuil door stof, bacterien en vocht. Laat ze daarom om de 6 jaar reinigen door een gespecialiseerde firma.
Stand-alone of smart home integratie
Sommige mechanische ventilatiesystemen zijn voorzien van sensoren om de luchtkwaliteit te meten en de ventilatiesterkte hierop af te stemmen. Als je bijvoorbeeld net een douche hebt genomen, zal de afzuiging in de badkamer een stand omhoog gaan.
Maar je kan de mechanische ventilatie ook integreren in een smart home systeem. Het grote voordeel? Er wordt rekening gehouden met veel meer parameters, zoals de aanwezigheid van personen, temperatuur buiten/binnen, etc. Dit maakt een paar slimme functies mogelijk. Laat in de zomer de ventilatie ’s nachts de woning koelen met frisse buitenlucht, of laat het ventilatiesysteem zichzelf uitschakelen bij brand.
Bouw luchtdicht
Door luchtdicht te bouwen, stijgt het rendement van je mechanische ventilatie. Zo gaat er minder warmte verloren via spleten.
Let dus tijdens de bouw van je nieuwe woning op bouwknopen, zoals de overgang tussen muren en ramen. Die kan je luchtdicht afwerken met een speciale folie. Daarnaast raad ik aan om je deuren uit te rusten met een valdorpel in plaats van de traditionele borstels.