Ben jij op zoek naar nieuwe radiatoren en word je overdonderd door het grote aanbod? Maak je geen zorgen. Hier vind je enkele aandachtspunten om tijdens je zoektocht rekening mee te houden.
Vermogen van de radiator
Een van de belangrijkste aandachtspunten is het vermogen. Hoeveel warmte een radiator kan leveren bepaalt of de gewenste comforttemperatuur behaalt wordt of niet.
Een radiator met een te laag vermogen heeft een te lage warmteafgifte, waardoor de ruimte te koud blijft. Eentje met een zeer hoog vermogen kopen is ook geen goed idee. Die zijn onnodig duur. Daarom doe je er goed aan om op voorhand een capaciteitsberekening te maken.
Het radiator vermogen bepalen doe je zo:
- Bereken het volume van de kamer (m³): lengte x breedte x hoogte
- Bepaal de gewenste temperatuur:
- 18 ° C = 70 W/m³
- 20 °C = 77 W/m³
- 22 °C = 85 W/m³
- Vermenigvuldig het volume met het benodigde Wattage.
Stel dat je een kleine badkamer hebt van 2 op 3 meter met een plafondhoogte van 2,5 meter. Die heeft dus een volume van 15 m³. In onze badkamer willen we een temperatuur van 22 °C. Volgens onze formule heeft de badkamerradiator dus een vermogen van minstens 1.275 W nodig.
Houd er rekening mee dat deze capaciteit afhankelijk is van de warmteverliezen. In een nieuwbouw die goed geïsoleerd is, mag je het benodigde vermogen met 10% verminderen. In een bestaande woning met dubbel glas maar niet-geïsoleerde spouwmuren, mag je dit vermogen met 15% verhogen.
Vorm en afmetingen
Radiatoren zijn verkrijgbaar in vele vormen en afmetingen. Er zijn horizontale en verticale varianten.
Daarnaast is er een verschil in dikte. De dikte is afhankelijk van het type radiator. Op basis van de tweecijferige code weet je om welk type het gaat.
- Type 10: 1 plaat, zonder convector
- Type 11: 1 plaat en 1 convector
- Type 20: 2 platen, zonder convector
- Type 21: 2 platen en 1 convector
- Type 22: 2 platen en 2 convectoren
- Type 33: 3 platen en 3 convectoren
Zoals je ziet, verwijst het eerste cijfer naar het aantal platen en het tweede naar het aantal convectoren.
De vorm en afmetingen zijn gelinkt aan het vermogen. Type 33 radiatoren hebben bijvoorbeeld een hogere warmteafgifte dan een type 10 model met dezelfde afmetingen.
Stijl
Een radiator moet bij de inrichting passen. Gelukkig is er voor alle woonstijlen een oplossing. Er zijn moderne design radiatoren maar ook modellen met een klassieke uitstraling. Zelfs voor liefhebbers van vintage radiatoren is er een overvloed aan keuze.
Kleur
Wanneer je een nieuwe radiator zoekt, zal je merken dat er tientallen verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Wit blijft de meest populaire kleur. Dat is geen verrassing, want deze kleur is tijdloos en past in elke kamer. Daarnaast duiken er steeds vaker zwarte radiatoren op (of antraciet). Erg leuk als je wat contrast wil. Tenslotte kan je een echte design statement maken met een opvallende kleur zoals rood, blauw of groen.
Aansluitingen
De meeste radiatoren hebben 4 aansluitingen. Toch hebben sommige modellen er meer. Dat biedt meer flexibiliteit. Als je bijvoorbeeld naast 4 zij-aanslutingen ook 4 onderaansluitingen hebt, dan kan je alles onderaan aansluiten waardoor leidingen minder in het oog springen.