De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Om deze reden worden zonnepanelen vaak richting het zuiden geplaatst omdat de zon zich daar het meeste laat zien. Maar wat als de zonnepanelen meedraaien met de baan van de zon? Dan is het rendement optimaal. Een zonvolgsysteem biedt deze mogelijkheid. Hier ontdek je wat een zonvolgsysteem inhoudt.
Wat is een zonvolgsysteem?
De zon is voortdurend in beweging. Over het algemeen vangen plekken die gericht zijn op het zuiden het meeste zonlicht op. Daarom worden zonnepanelen indien mogelijk richting het zuiden geplaatst, zo wordt het hoogste rendement behaald.
Maar weet je dat wij ons soms ook aanpassen aan de stand van de zon? Als wij op het strand liggen te zonnebaden, draaien wij ons stoeltje om zo het meeste zonlicht op te vangen. Een zonvolgsysteem werkt volgens hetzelfde principe. Dit systeem zorgt ervoor dat de zonnepanelen met de baan van de zon meedraaien om zo het hoogst haalbare rendement te behalen.
Door zonnepanelen te kopen bespaar je al veel energie, maar met een zonvolgsysteem nog meer. Het rendement wordt met maximaal 40% verhoogd. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden die er op dit moment bij of rondom je woning zijn. Als ze nu al richting het zuiden geplaatst zijn zal het rendement al rond de 85% liggen.
Hoe werkt het?
Zonvolgsystemen volgen de zon door gebruik te maken van een voorgeprogrammeerd traject. Door de jaren heen is er veel data verzameld over hoe de zon zich verplaatst. Daarom weten we nu hoe de zon zich zal bewegen en hierop wordt het zonvolgsysteem ingesteld. Zo staan de zonnepanelen op ieder moment van de dag perfect om het zonlicht op te vangen.
Waar wordt een zonvolgsysteem geplaatst?
Over het algemeen worden zonvolgsystemen op een paal in een weiland of grote achtertuin geplaatst. Daar staat het duurzame systeem niets of niemand in de weg en heeft het alle ruimte om te bewegen. Doordat het systeem op een paal staat is de grond eronder nog gewoon te gebruiken.
Het is ook mogelijk om een zonvolgsysteem te plaatsen op een dak. Beschik je over een plat dak? Dan is het systeem niet heel anders dan het systeem van een weiland, houdt wel rekening met het gewicht.
Indien je beschikt over een hellend dak is het ook mogelijk om een zonvolgsysteem te plaatsen. Dan ziet het er alleen anders uit, in plaats van 1 grote plaat worden de zonnepanelen per 2 stuks geplaatst. Met houders worden ze iets boven het dak geplaatst zodat er de mogelijkheid is om van links naar rechts te bewegen.
AxK
Dat is wel een heel vooruitstrevende en efficiënte manier om energie op te wekken. Ik had vernomen dat dit jaar, in 2017,voor het eerst bij sommige evenementen al wordt gebruikt. Wanneer verwacht jij dat dit in zwang zal komen en helemaal mainstream wordt.