Veilig zelf bouwen met de juiste werkkleding

Doe-het-zelvers kunnen heel wat geld uitsparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Sommige mensen plaatsen zelf de technieken in de woning, zoals elektriciteit en ventilatie, met de hulp van een zelfbouwpakket. Anderen gaan nog een stapje verder en nemen ook de ruwbouw voor hun rekening.

Maar welk bouwklus je ook wil doen, veiligheid heeft steeds prioriteit. Want een ongeluk is snel gebeurt. Zeker op een werf. Met onderstaande werkkleding bescherm je jezelf tegen ongevallen.

Veiligheidshelm

Werkkledij gaat van kop tot teen. Dus laten we bovenaan beginnen.

Een veiligheidshelm is een cruciaal onderdeel van je werkoutfit. Hij beschermt je hoofd tegen vallende voorwerpen, bijvoorbeeld een baksteen die van een stelling valt.

Onderstaande video maakt het nut van een veiligheidshelm duidelijk. Men liet een grote metalen bout vanop enkele meters hoogte op een watermeloen vallen. Zonder helm boort de bout zich diep in het vruchtvlees. Maar met de veiligheidshelm is er geen vuiltje aan de lucht.

Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril is ook geen overbodige luxe. Die beschermt je ogen tegen stof en ander vuil, bijvoorbeeld tijdens het slijpen van metaal. En je weet nooit wat er gebeurd. Onderstaande doe-het-zelver had waarschijnlijk blind geweest aan één oog zonder veiligheidsbril op.

veiligheidsbril werf

Gehoorbescherming

Op een werf is er altijd lawaai. De ene moment al wat luider dan de andere. Wanneer je met zwaar materiaal werkt, is het aangeraden om gehoorbescherming te dragen. Denk aan oordopjes of oorkappen. Zo loop je geen blijvende gehoorschade op.

Stofmasker

Wie ooit leidingen heeft uitgeslepen voor sanitair en elektriciteit weet dat dit gepaard gaat met heel wat stof. Een stofmasker is dan een must-have. Ook tijdens bepaalde afbraakwerken, zoals het verwijderen van platen met asbestos, draag je best een mondmasker.

werkkledij engelbert strauss

Werkbroek- en jas

Bij de bouw of renovatie van een woning kan je gerust een oude jeans aandoen. Maar een werkbroek is veel handiger. Die is gemaakt van een extra sterke stof. Bovendien heeft deze broek bescherming op bepaalde plaatsen, zoals de knieën. De vele opbergcompartimenten zijn ook mooi meegenomen. Hierin kan je bijvoorbeeld een potlood, meetlint en breekmes in kwijt.

Afhankelijk van het seizoen heb je ook nog een T-shirt, trui of jas nodig. Koop werkkleding die goed ventileert, want met al dat zware werk zal je al snel zweten. Op de website van engelbert strauss vind je gegarandeerd iets dat past.

Nog een tip: werk met laagjes. Zo kan je – indien nodig – een kledingstuk uittrekken wanneer het warmer wordt.

werkkleding bouw

Handschoenen

Als doe-het-zelver zijn je handen waarschijnlijk het meest waardevolle ‘werktuig’. Bescherm ze dus voldoende. Met handschoenen voorkom je kleine snijwonden en schrammen. Er bestaan trouwens speciale snijbestendige werkhandschoenen en extra warme modellen voor in de winter.

Veiligheidsschoenen

Jouw werkkleding is niet compleet zonder een paar veiligheidsschoenen. Deze schoenen hebben een verstevigde neus om je voeten te beschermen tegen letsels door druk, schokken of scherpe voorwerpen. En met hun stevige zool zorgen ze ervoor dat je niet uitschuift. Zomer of winter, hoog of laag: werkschoenen komen in diverse varianten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.