5 Decoratietips van Moeder Natuur

De meeste mensen bezoeken websites of woonwinkels voor interieurinspiratie. Maar het kan ook anders. In de natuur is namelijk enorm veel inspiratie te vinden om een kamer aan te kleden. Daarom hebben we 5 decoratietips van Moeder Natuur verzameld.

Kleurenpalet op basis van het seizoen

Ik ben een voorstander van een interieur met neutraal tinten waar de accessoires voor kleur zorgen. Waarom? Omdat je op deze manier snel de uitstraling van je interieur kan veranderen. Al wat je moet doen is de oude decoratiestukken vervangen door nieuwe.

Hetzelfde gebeurt in de natuur. Elk seizoen heeft haar eigen kleurenpalet. In de lente zien we nieuwe bladeren en pastelkleurige bloemen. De zomer draait ronde warme kleuren, zoals geel en oranje, terwijl we tijdens de herfst vooral aardetinten terugzien. Tenslotte is er nog de winter, met haar koude grijs-witte tinten.

Deze natuurlijke kleurencyclus kan je ook in een interieur gebruiken. Zo krijg je een leuke link tussen de natuur buiten en de woonruimte binnen.

Deze bokalen zijn erg leuk tijdens de herfstmaanden

Speel met kleurtonen

Wanneer je een boom bekijkt, zal je merken dat de bladeren uit verschillende kleurschakeringen bestaan. Sommige blaadjes zijn lichter of donkerder dan anderen, wat voor een dynamisch effect zorgt.

Ook in je eigen interieur kan je met kleurtonen spelen. Je kan bijvoorbeeld een subtiele kleurovergang in de treden van je trap verwerken. Of verf de laden van een kast in verschillende kleurtonen. Je merkt het meteen; de mogelijkheden zijn eindeloos!

slaapkamer kleurtonen

Texturen zijn belangrijk

Tijdens een wandeling in de natuur kom je verschillende texturen tegen. Stenen, boomschorsen, bladeren, gras … hebben allemaal een andere textuur. Dit geeft element een unieke uitstraling, zelfs als ze dezelfde kleur hebben.

Spelen met texturen is dus enorm belangrijk. In een interieur zijn er oneindig veel mogelijkheden om dit te doen. In een keuken kan je bijvoorbeeld kiezen voor een betonnen keukenblad, houten kastjes, metalen handgrepen, met stof bekleedde barstoelen en stenen vloeren. Zelfs als al deze elementen dezelfde kleur hebben, zal je dankzij de verschillende texturen toch heel wat variatie hebben.

gebruik van verschillende texturen in een slaapkamer

Unieke vormen kunnen blikvangers zijn

In een bos met mooi rechtopstaande bomen zal een half-omgevallen exemplaar meteen opvallen. Deze ongewone vorm past immers niet bij de rest van het bos.

Hetzelfde geldt voor een interieur. Als je een strak, modern interieur hebt met veel rechte lijnen en glanzende oppervlakken, kan een eenvoudige houten schaal met grillige vormen erg mooi zijn. Dit contrast zorgt namelijk voor een speelse toets. Als je op zoek bent naar een blikvanger voor jouw interieur, kan je dus best op zoek gaan naar een contrasterende vorm of kleur.

natuurlijke inspiratie voor een interieur

Combineer alle zintuigen

Wanneer je door een bos wandelt, worden alle zintuigen geprikkeld. Je ziet mooie varens, je hoort vogeltjes fluiten en je ruikt de geur van dennennaalden. Het is een echte totaalbeleving.

Waarom zou je dit niet in een interieur doen? Denk niet alleen aan het visuele, maar ook aan geuren en geluiden. Je kan bijvoorbeeld een van onze geurrecepten gebruiken om een heerlijk aroma door je woning te verspreiden, of kalmerende muziek op de achtergrond laten spelen.

interieur aroma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.