Regen, sneeuw, slijk… door het Belgische weer is een deurmat onmisbaar. Want door je voeten te vegen blijft je vloer veel langer schoon.
Daarnaast hebben deurmatten nog een tweede functie. Omdat ze in de inkomhal liggen, dragen ze bij aan de eerste indruk van bezoekers. Het oog wil ook wat. Denk dus goed na over het ontwerp.
Sta jij op het punt om een nieuwe mat te bestellen? Lees dan snel even onderstaande aandachtspunten, zodat je niets over het hoofd ziet.
Droogloopmat of schoonloopmat?
Het verschil tussen beide soorten is eigenlijk eenvoudig af te leiden uit hun benaming.
Een droogloopmat is bedoeld om vocht op te nemen. Doorgaans bestaat ze uit korte katoenen vezels die goed absorberen. Dankzij de open structuur wordt het vocht goed afgevoerd. Met een droogloopmat kan je dus slipgevaar op een tegelvloer verminderen.
Een schoonloopmat dient om het vuil van onder je schoenen te verwijderen. Ze heeft stugge, rechte polen. Die maken grove zandkorrels en kleine steentjes los die in je schoenzool blijven plakken. Op deze manier voorkom je een beschadiging van je vloer door vastzittend vuil (vooral belangrijk bij parket).
Wil je een sterk reinigende werking? Kies dan voor een borstelmat, spaghettimat of kokosmat.
De juiste afmetingen
De meeste gezinnen kopen een deurmat die net iets kleiner is dan de deuropening. Een standaard deur is 90 cm breed, dus een mat van 80 cm is voldoende.
Gelukkig zijn er enorm veel formaten verkrijgbaar. Zoek je eentje van 60×40 cm, 90×150 cm of 110×85 cm? Dat is perfect mogelijk. Sommige fabrikanten bieden ook maatwerk aan. Je bepaalt dan zelf de lengte en breedte, samen met het materiaal en de kleur. Er is dus voor ieder wat wils.
Let tijdens het kiezen van de afmetingen op het dagelijks gebruik. Bij een gezin met twee kinderen is het bijvoorbeeld nuttig om een iets grotere deurmat aan te schaffen, omdat je meer plaats nodig hebt.
Tip: controleer ook de hoogte als je de mat onder de deur wil leggen. Een te dikke mat zal de deur blokkeren.
Ingewerkte matten
Ingewerkte matten zijn tegenwoordig erg populair, niet alleen bij bedrijven maar ook bij particulieren. Dat komt omdat ze een paar interessante voordelen bieden ten opzichte van losse deurmatten:
- Geen struikelgevaar omdat ze gelijk liggen met de vloerbedekking
- Stabieler dan een losliggende mat
- Vele vormen en formaten mogelijk
Tip: bij een nieuwbouwproject breng je best de chapefirma en vloerder tijdig op de hoogte dat je een verzonken mat wil plaatsen. Zo ben je zeker dat alles netjes past.
Kleuren en ontwerpen
Een van de voornaamste beslissingen is de kleur. Alle kleuren van de regenboog zijn verkrijgbaar. Maar ze zijn niet allemaal de beste keuze voor jouw woning.
Met klassieke kleuren zit je altijd goed. Zwart, grijs, antraciet… zijn veilige keuzes, dankzij hun tijdloze karakter.
Met opvallende tinten moet je oppassen. Het zijn misschien leuke blikvangers, maar je loopt het risico dat je ze snel beu wordt. Als je toch voor een felle kleur gaat, kan je best een complementaire kleur nemen die bij de rest van je interieur past. Denk bijvoorbeeld aan een bordeaux droogloopmat in combinatie met een rood bankje in de inkomhal.
Wil je een echte eyecatcher? Dan zijn deurmatten met patronen of opschriften een goed idee. Laat je alvast inspireren door deze creatieve voorbeelden.