Door de coronamaatregelen zijn veel werknemers verplicht om van thuis uit te werken. Maar ook na de Covid 19 pandemie verwachten we dat veel bedrijven ervoor kiezen om thuiswerk te promoten. Dat biedt nu eenmaal verschillende voordelen.
Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan thuiswerken. Vooral op het vlak van ergonomie. In een kantooromgeving is dat een hot topic, maar thuis spenderen we daar veel minder aandacht aan. Het gevolg: werknemers met klachten als rug-, pols- en nekpijn.
Wil je deze problemen voorkomen? Lees dan snel onze tips om ergonomisch thuis te werken.
Ga niet in de zetel zitten
Sommige thuiswerkers zijn geneigd om vanuit hun (luie) zetel te werken. Maar in een zetel heb je niet de juiste zithouding. Hierdoor wordt je lichaam extra belast. Op lange termijn kan dit voor klachten zorgen.
Werk dus steeds aan een gewone bureautafel of eettafel – liefst in combinatie met een comfortabele bureaustoel.
Investeer in een degelijke bureaustoel
Tijdens het thuiswerken zit je gemiddeld 8u per dag op een stoel. Wanneer die niet echt comfortabel is, krijg je al gauw last van een pijnlijke rug en schouders.
In kantoren is dat meestal geen probleem, omdat men daar sneller investeert in een ergonomische bureaustoel. Maar thuis heb je vaak een goedkoper model dat niet aan alle ergonomie-eisen voldoet.
Daarom is het een goed idee om een nieuw model in huis te halen. Zoek bijvoorbeeld een bureaustoel op OfficeCity.be die geschikt is voor minstens 6 zituren per dag. Let er ook op dat de rugleuning, armleuningen, lendensteun en zitdiepte verstelbaar zijn. Enkel zo vind je de perfecte zithouding.
PS: is deze bureaustoel boven budget? Misschien wil je werkgever wel een tegemoetkoming doen tijdens het thuiswerken.
Kies de juiste schermhoogte
Een scherm dat te laag staat zorgt voor extra spanning in je nek en schouders. In het slechtste geval leidt dit na verloop van tijd tot hoofdpijn en ontstekingen.
Zorg er dus voor dat je scherm op ooghoogte staat. Er bestaan bijvoorbeeld laptophouders en in hoogte verstelbare computer monitors. Liever een budgetvriendelijke oplossing? Gebruik dan enkele dikke boeken om het scherm op te zetten.
Werk in een lichte kamer
Ergonomisch thuiswerken draait niet alleen rond de juiste zithouding. Ook andere factoren spelen een rol, zoals de verlichting.
Een donkere kamer is niet echte de geschikte plek om te werken. Je kiest beter een heel lichte ruimte met veel natuurlijk licht. Dat komt je concentratie ten goede.
Als er te weinig zonlicht is, mag je natuurlijk de verlichting aansteken. Een verstelbare bureaulamp is ideaal, maar een doorsnee tafellampje of plafondverlichting helpen ook.
Tip: enkele plantjes geven je werkplek de finishing touch.
Wissel eens af
Je hoeft niet de hele dag op je bureaustoel te zitten. Wissel eens af. Zet je laptop even op het kookeiland en beantwoord je e-mails al rechtstaand. Of maak een wandeling door je huis tijdens een telefoontje.
Door af en toe te bewegen kan je heel wat thuiswerk klachten voorkomen.