Inspiratie voor het inrichten van een studeerkamer

Steeds meer gezinnen voorzien een studeerkamer in hun woning. Deze plek is multifunctioneel voor jong en oud. De ouders kunnen er overdag thuiswerken, terwijl de kinderen er na het school ongestuurd hun huiswerk maken.

Denk jij er ook aan om een studeerkamer in te richten? Dan vind je hieronder alvast wat leuke ideeën en inspiratie.

Wat voor een bureau komt er in de studeerkamer?

Om ongemakken zoals een pijnlijke rug en nek te voorkomen, heb je een ergonomische bureau nodig. Dit wil zeggen dat de bureautafel de juiste hoogte heeft en voldoende diep is, zodat je je computerscherm op een redelijke afstand kan plaatsen.

Zelf ben ik een grote fan van zit/sta bureaus. Die zijn in hoogte verstelbaar. Op deze manier kan je even rechtopstaand werken en nadien terug gaan zitten. Deze functie is super handig in een studeerkamer, waarbij zowel volwassenen als kinderen aan de bureautafel werken. Je kan de hoogte dus naargelang het postuur bijsturen.

Het is trouwens een goed idee om meerdere plaatsen te voorzien. De kans is groot dat je ooit met meerdere personen op hetzelfde moment aan de slag bent. Koop een extra grote bureautafel, of zet twee stuks naast elkaar.

Heb je een kleine studeerkamer? Dan kan je best voor een wandbureau of hangbureau kiezen. Zo is er meer vrije ruimte, waardoor de ruimte opener en luchtiger oogt.

studeerkamer met dubbele bureau's en bruine lederen stoelen

Voorzie de juiste zitmogelijkheden

Je bureau is niet compleet zonder een ergonomische bureaustoel. Zoek een model waarbij je volgende zaken kan aanpassen:

  • Zithoogte
  • Hoogte armleuningen
  • Rugleuning (en eventueel de hoofdsteun)

Met deze drie (of vier) aanpassing vind je makkelijk de meest comfortabele zithouding. Dat is niet onbelangrijk, want wanneer je thuis werkt zit je al gauw acht uur – of langer – op deze stoel.

Daarnaast raad ik aan om bijkomende zitmogelijkheden te voorzien. Wanneer je bijvoorbeeld een boek of papieren documentatie moet lezen, is een bureaustoel niet de beste plaats. Je doet dit waarschijnlijk liever in een comfortabele fauteuil. Zo kan je eens een andere zithouding aannemen. Bovendien draagt deze fauteuil bij aan de styling van je studeerkamer. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Creatief met opslagruimte

In een studeerkamer heb je heel wat documenten, boeken en ander werkmateriaal nodig. Voldoende opbergruimte is dus absoluut een must.

Gelukkig kan je hier creatief mee omspringen. Mix werkstukken zoals boeken met fotokaders, plantjes en andere accessoires, en etaleer ze op een wandplank of in een open vakkenkast.

Of wat dacht je van een pegboard? Dat is een leuk item om je studeerkamer in te richten. Hang er je headset, een bakje met pennen en een documenthouder aan. Kleed je pegboard verder aan met enkele decoratiestukken als kers op de taart.

Er zijn nog een heleboel andere manieren om spullen op te bergen (naast de traditionele kasten). Zet bij je fauteuil bijvoorbeeld een poef met opbergruimte. Daar kan je stekkerblokken en allerlei kabels in kwijt.

lichte studeerkamer met bureau op maat en houten stoel

Maak het persoonlijk

De studeerkamer maakt deel uit van je woning. Daarom verdient ze een persoonlijke toets. Je mag deze ruimte dus gerust aankleden met foto’s van je gezin, memorabilia van verre reizen en gelijkaardige accessoires.

studeerkamer met parket, witte kasten en zwarte kuipstoel

Natuurlijke materialen, sobere kleuren

Natuurlijke materialen geven je studeerkamer een vleugje gezelligheid. Hout, wol, katoen… hebben namelijk een warme uitstraling. Ze maken het interieur wat huiselijker.

Kies voor een sober, neutraal kleurenpalet. Zo kan je jezelf beter concentreren. Muren in felle kleuren of meubilair in fluotinten zullen voor teveel afleiding zorgen. Wit in combinatie met hout of pasteltinten is dus een betere keuze.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.