5 vernieuwende gadgets voor ouderen

De huidige technologie stopt niet met groeien, en vooral voor oudere mensen is het dan ook een uitdaging om mee te blijven met alle vernieuwingen. Er zijn echter juist heel wat verschillende handige gadgets op de markt verkrijgbaar voor die doelgroep waarmee ze langer zelfstandigheid kunnen behouden en hun levenskwaliteit drastisch kunnen verbeteren. Volgens Kruiswerk Achterhoek zijn de volgende 5 gadgets de perfecte voorbeelden van deze innovatieve markt.

1. Een digitale deurspion

Ouderen zijn helaas vaak het slachtoffer van criminele activiteiten, juist omdat ze zo kwetsbaar zijn. Inbrekers proberen maar al te vaak in de woning van een bejaard persoon binnen te raken door zich bijvoorbeeld voor te doen als politieagent, waarna ze ongemerkt geld en waardevolle spullen stelen.

De ideale oplossing voor zo’n situatie is de digitale deurspion installeren, waarbij een camera opneemt wie er precies voor de deur staat. Daarbij is een dergelijk systeem uitgerust met een zogenaamde luister-spraakverbinding. Als de bewoner vraagt waarom iemand precies wil binnenkomen, dan is het al een stuk lastiger om zomaar in de woning te kunnen. De bewoner krijgt hierdoor dus een veiliger gevoel. Tenslotte verzekert een deurspion dat alle nodige informatie bij een inbraak beschikbaar is – aangezien dementerende of gewoon vergeetachtige mensen zich niet altijd herinneren wie er aan de deur is geweest, en waarom.

2. Een robotstofzuiger

Het huishouden doen is één van de grootste uitdagingen voor bejaarden die moeite hebben met zelfstandig leven. Vaak kunnen ze fysieke opdrachten niet langer uitvoeren, waardoor ze de hulp moeten inroepen van iemand anders of er veel langer over doen. Een stofdoek gebruiken om kasten en sofa’s te kuisen gaat nog wel, maar taken zoals stofzuigen zijn al heel wat moeilijker.

Een robotstofzuiger maakt het werk echter veel eenvoudiger aangezien deze gewoon aangezet moet worden: de rest gebeurt vanzelf! De allernieuwste robotstofzuigers kunnen daarbij met een timer geprogrammeerd worden waardoor deze op een vast tijdstip begint en de kamer piekfijn achterlaat.

3. Een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat verwarmt automatisch de woning, en de specificatie van dit systeem kunnen volledig op het leefpatroon van de bewoner afgesteld worden. Zo kan de huishoudelijke hulp of een familielied ervoor zorgen dat de temperatuur altijd gelijk blijft – en dat is natuurlijk weer een zorg minder voor de bewoner zelf.

4. Een Obli drinksysteem

Zelfstandig wonen is daarbij voor heel wat oudere mensen erg uitdagend omdat ze zichzelf moeilijk kunnen verzorgen. Veel ouderen drinken bijvoorbeeld veel te weinig water, en andere personen zoals familieleden of medische dienstverleners moeten hen daar maar al te vaak op wijzen. Uitdroging kan leiden tot verstopping, een blaasontsteking, enzovoort. Een Obli drinksysteem maakt echter korte metten met dit probleem door het drinkgedrag van de bewoner nauwkeurig bij te houden.

Het systeem geeft ook aan wanneer er gedronken moet worden, zodat uitdroging geen kans maakt. De informatie in verband met het drinkgedrag kan overigens ook online bekeken worden door een hulpverlener, zodat er – indien nodig – bijgestuurd kan worden.

5. Een oplaadbare zaklamp

Naar het toilet gaan is nog een voorbeeld van een vanzelfsprekende bezigheid die voor oudere mensen vaak helemaal niet zo eenvoudig meer is. Zoeken naar het lichtknopje kost voor deze mensen vaak heel wat tijd, zeker als er oogproblemen zijn en ze dus niet goed meer kunnen zien in het donker. Een ideale oplossing hiervoor is gebruik maken van een handige Alecto zaklamp. Deze oplaadbare lamp kan opgehangen orden in de gang naar het toilet of de badkamer, waardoor de bewoner meer oriëntatie heeft en de kans op een ongeluk kleiner is. Tenslotte blijft de lamp altijd branden, ook als er sprake is van een stroomuitval. De beste manier dus om altijd zeker te kunnen zijn van verlichting – want dat is voor ouderen juist zo belangrijk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.