De Keuken van de Toekomst volgens Ikea

Hoe zal de keuken in het jaar 2025 er uitzien? Dat is een vraag die Ikea zich stelde. In hun Concept Kitchen 2025 proberen ze een antwoord te formuleren op deze complexe vraag.

Binnen 10 jaar zal de wereld er helemaal anders uitzien. Niet alleen op technologisch vlak, maar ook qua interieurdesign. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden en uitdagingen van wonen in 2025, ontwierp Ikea in samenwerking met verschillende universiteiten een conceptwoning.

ikea concept keuken

Na meer dan 18 maanden kwam men met deze Concept Kitchen op de proppen (te bezichtigen in Milaan). Het geeft een antwoord op vragen als: hoe gaan we groenten kweken, producten bewaren, eten klaarmaken, samen dineren, enz.

concept keuken

Een van de belangrijkste elementen is de keukentafel. In 2025 zal deze eenvoudige tafel een smart surface worden. Een camera boven de tafel analyseert de voorwerpen die zich op de tafel bevinden, en projecteert nuttige informatie op het blad. Wanneer je bijvoorbeeld tomaten en mozzarella op tafel legt, krijg je automatisch suggesties voor recepten met deze ingrediënten. Er worden zelfs tips getoond om groenten en vlees zo efficiënt mogelijk te snijden.

keuken toekomst

Daarnaast werd er nagedacht over de opbergruimte in een keuken. Zoals we van Ikea gewoon zijn, wordt elk hoekje en kantje benut. Maar in de keuken van de toekomst zal ook onze opbergruimte slim worden. Planken en laden krijgen sensoren, koelingselementen en verwarmingssystemen om je voorraad zo lang mogelijk vers te houden.

keuken van de toekomst door ikea

Afval is een onderwerp dat niet mag vergeten worden. In de Concept Kitchen 2025 staat recyclage centraal. Organisch afval wordt automatisch gecomposteerd en vervolgens gecomprimeerd in een droge, geurloze kubus. Bovendien wordt afvalwater gefilterd en hergebruikt door planten.

keuken voor rolstoelgebruikers

Ook de toegankelijkheid werd niet uit het oog verloren. Ikea ontwierp tevens een keuken die zonder problemen gebruikt kan worden door een rolstoelgebruiker. De nummer één prioriteit was om iets te maken dat er niet uitziet alsof het speciaal ontworpen werd voor rolstoelgebruikers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.