Alles Wat Je Moet Weten Over Keukenbladen

Vandaag de dag zijn er verschillende keukenbladen verkrijgbaar. Er zijn allerlei materialen met elk hun eigen uitstraling en voordelen. Een keukenblad kiezen is dus niet zo eenvoudig en kan best wat tijd in beslag nemen. Maar maak je geen zorgen; in dit artikel bekijken we een aantal veelgebruikte materialen voor keukenbladen zodat je makkelijker een keuze kan maken. Laten we eerst beginnen met een aantal keuzetips die je best in je achterhoofd houdt.

[divider]

Keuzetips

Onderhoud

In de eerste plaats is het onderhoudsgemak belangrijk. Sommige materialen, zoals graniet, beton en marmer zijn immers poreus. Hierdoor kan vuil zich makkelijker vasthechten. Dit wil dus zeggen dat deze keukentabletten regelmatig behandeld moeten worden met een aangepast product. Zo worden ze ‘verzadigd’ en zullen ze minder snel vuil opnemen. Daarnaast zijn er materialen die weinig of bijna geen onderhoud vragen. Roestvrij staal of laminaat zijn bijvoorbeeld erg gebruiksvriendelijk. Dit is dus zeker een factor om rekening mee te houden.

Duurzaamheid

Warme potten, scherpe messen, zuren … een keukenblad krijgt heel wat te verduren. Als je wil vermijden dat je keuken al na 5 jaar aan vervanging toe is, kies je best voor een duurzaam materiaal. Sommige werkbladen zijn immers veel sterker dan andere varianten. Maar natuurlijk speelt ook het uiterlijk een rol, want het oog wil ook wat.

Prijs

In sommige gevallen zal de prijs de doorslag geven. Een marmeren keukenblad kost bijvoorbeeld een pak meer dan een betonnen exemplaar. Je portefeuille zal dus ook een zegje hebben in het beslissingsproces.

[divider_top]

granieten aanrecht

Graniet

Graniet is al vele jaren een populaire keuze in de keuken. Het is bijzonder sterk en dus enorm duurzaam. Krassen vormen voor graniet geen probleem en ook zuren (bijvoorbeeld citroenzuur of azijn) zullen geen schade aanbrengen.

Maar dit wil niet zeggen dat je een granieten werkblad niet moet onderhouden. Hoewel graniet amper poreus is, raden we toch aan om het regelmatig (1 à 2 keer per jaar) te behandelen met een dichtingsmiddel. Voor het dagelijks onderhoud kan je simpelweg water en zeep gebruiken.

Daarnaast zijn er nog een aantal ‘nadelen’ aan graniet verbonden. In de eerste plaats is het vrij duur in aankoop. Op deze pagina zijn een heleboel goedkopere alternatieven te vinden. Bovendien is graniet een natuurproduct met een unieke uitstraling. Als je later een extra stuk nodig hebt, dan zal het een lange zoektocht worden om iets te vinden dat in de buurt komt van je eigen blad.

Graniet is dus:

  • Krasbestendig
  • Hittebestendig
  • Regelmatig onderhoud is noodzakelijk
  • Prijs: €200 à €300 per meter

werkblad in kwartscomposiet

Kwartscomposiet

Ook kwartscompostiet is een interessant materiaal voor een werkblad. Het bestaat uit een mengeling van kwarts en polymeren, om het product extra stevig en duurzaam te maken. Vanwege de samenstelling zijn deze bladen minder gevoelig voor barsten dan bijvoorbeeld graniet.

Het leuke aan kwartscomposiet is de grote variatie aan kleuren. Naast de klassieke tinten zoals wit, zwart en beige, zijn er nog een heleboel opvallende kleuren verkrijgbaar. Voor de durvers onder ons zijn er bijvoorbeeld rode of oranje keukenbladen te vinden.

Hoewel kwartscomposiet hittebestendig is, kunnen hete potten en pannen voor een verkleuring zorgen. Deze verkleuring kan permanent zijn.

Kwartscomposiet is:

  • Erg hygienisch
  • Slijtvast
  • Krasbestendig
  • Gevoelig voor hitte
  • Prijs= €150 à €250 per meter

keukenblad van marmer

Marmer

Marmer straalt pure luxe uit. Deze natuursteen heeft prachtige patronen die je keuken een exclusieve uitstraling geven.

Marmer ontstaat door de kristallisatie van kalksteen. Deze kalk kan reageren met zuren, waardoor je een vlek krijgt die niet meer verwijderd kan worden. Als je morst met wijn, citroensap, azijn … haal je best meteen je schoonmaakgerei boven. Door regelmatig het werkblad te behandelen met een impregneermiddel, kan je deze vlekvorming nog een beetje voorkomen.

Een marmeren werkblad is:

  • Exclusief
  • Hittebestendig
  • Vlekgevoelig
  • Prijs: €250 à €350 per meter

keukenblad van tegels

Tegels

Tegels waren vroeger erg populair, maar worden steeds minder als keukenwerkblad gebruikt. Het zwakke punt van dit materiaal is namelijk de voeg tussen de tegels. Deze is moeilijk schoon te houden en minder bestand tegen zuur en vet.

Op het vlak van formaten, kleuren en patronen is er een overvloed aan keuze. Je kan zowel subtiele als opvallende tegels gebruiken. Voor extra stevigheid worden ze vastgelijmd op een paneel van hout, mdf of hard schuimrubber.

Tegels zijn:

  • Vrij goedkoop
  • Duurzaam
  • Moeilijk hygiënisch te houden
  • Prijs: vanaf €40 per meter

keukenblad van toplaminaat

Laminaat

Laminaat is een van de meest gebruikte materialen voor keukenbladen. Het bestaat uit een dragende vezelplaat met een decoratieve toplaag. Deze toplaag is verkrijgbaar in oneindig veel kleuren. Er zijn zelfs werkbladen van laminaat die hout, beton en natuursteen imiteren.

Het belangrijkste voordeel van laminaat is de goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast is een werkblad uit laminaat bijzonder makkelijk schoon te houden. Het is echter niet zo goed bestand tegen krassen en ook warme potten kunnen voor problemen zorgen.

Laminaat:

  • Makkelijk te onderhouden
  • Minder duurzaam
  • Gevoelig voor krassen
  • Prijs: vanaf €40 per meter

keukenblad van massief hout

Massief Hout

Massief hout is een natuurproduct met een mooie, warme uitstraling. Het wordt vaak in klassieke keukens gebruikt, maar ook in een moderne keuken zal het niet misstaan. Populaire houtsoorten die gebruikt worden zijn eik, beuk, kerselaar, teak en notelaar.

Omdat hout poreus is, moet het regelmatig behandeld worden. Anders zal het veel te snel vuil opnemen. Daarnaast is hout erg gevoelig voor krassen en ook met warme potten en pannen pas je best op. Een belangrijk voordeel is dat een houten werkblad makkelijk hersteld kan worden. Heel wat krassen zijn met behulp van wat fijn schuurpapier te corrigeren.

Een massief houten werkblad:

  • Een natuurlijk, ecologisch product
  • Makkelijk(er) te herstellen
  • Krasgevoelig
  • Moet regelmatig behandeld worden
  • Prijs: vanaf €50 per meter

inox keukenblad roestvrij staal

Roestvrij Staal

Roestvrij staal (ook wel inox genoemd) wordt meestal in een professionele keuken gebruikt. Maar tegenwoordig zien we ook meer inox werkbladen bij particulieren. En terecht, want roestvrij staal is een bijzonder interessante keuze voor een keukenblad. Inox is 100% ondoordringbaar voor water, olie, vet of zuur. Het is dus erg hygiënisch. Daarnaast kan het probleemloos hoge temperaturen (bijvoorbeeld van warme potten) weerstaan. Het enige nadeel is dat het niet krasvast is. Krassen blijven dus zichtbaar.

Tenslotte biedt roestvrij staal heel wat mogelijkheden qua vormgeving. Het is verkrijgbaar in vorm en dikte die je maar wil. Tenslotte kan je nog kiezen uit een matte of glanzende afwerking.

Inox: 

  • Erg hygiënisch
  • Duurzaam
  • Hittebestendig
  • Gevoelig voor krassen
  • Prijs: €150 à €200 per meter

keukenblad beton

Beton

Het grote voordeel van beton is – omdat het ter plaatse wordt gegoten – de flexibiliteit. Alle vormen en dikten zijn mogelijk. Uitsparingen voor spoelbakken, kranen en ingebouwde stopcontacten kunnen tijdens het gieten reeds voorzien worden. Het is zelfs perfect mogelijk om dit werkblad zelf te maken.

Bovendien is een keukenblad van beton erg goedkoop. En omdat ze hittebestendig en slijtvast zijn, gaan ze ook nog eens lang mee. Maar er zijn ook een aantal nadelen. Een betonnen keukenblad is erg zwaar en vraagt dus extra stevige onderkasten ter ondersteuning. Daarnaast breekt het blad sneller dan werkbladen van een ander materiaal. En omdat het poreus is, moet je het blad regelmatig behandelen. Bepaalde leveranciers, zoals Betonal, voorzien standaard een anti-vlekbehandeling.

Een keukenblad van beton is:

  • Hittebestendig
  • Krasvast
  • Slijtvast
  • Heel poreus
  • Zwaar
  • Zelfbouw vanaf €75

aanrecht van gehard glas

Gehard Glas

Gehard glas is een vrij nieuwe mogelijkheid op het gebied van keukenbladen en is op het moment dan ook erg geliefd. De belangrijkste voordelen van dit materiaal is dat ze waterdicht, vlekbestendig, erg hygiënisch en ook onderhoudsarm zijn. Bovendien zijn ze hittebestendig tot ongeveer 230°C. Ook voor een spatwand is gehard glas interessant.

Er is ook een nadeel; de randen. Tijdens het hardingsproces worden verschillende trek- en druklagen aangebracht. Aan de randen van het glas zijn deze minder hard, waardoor er in het slechtste geval putjes kunnen ontstaan.

  • Niet poreus
  • Onderhoudsarm
  • Fragiele randen
  • Prijs: €250 à €300 per meter

One reply on “Alles Wat Je Moet Weten Over Keukenbladen

  • Rob van Heemskerk

    Dag Kevin,

    Het is eindelijk tijd om onze keuken te gaan verbouwen. Een keukenblad van natuursteen vinden wij erg mooi. Ik was daarom zo veel mogelijk informatie aan het verzamelen over de verschillende soorten materialen. Top om jouw blog te lezen met de de voor- en nadelen van de verschillende keuzes. Ik heb wel een vraag. Misschien dat jij daar antwoordt op hebt. Mocht er wel een kras op komen, wat waarschijnlijk wel gaat gebeuren, is er dan een makkelijke manier om dit op te lossen? Het is een behoorlijke investering, dus vandaar mijn vraag 😉

    Ik ben benieuwd naar je reactie.

    Groeten, Rob van Heemskerk

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.