Keukenrenovatie mogelijkheden en tips

Kan jouw keuken een opfrisbeurt gebruiken? Dan vraag je jezelf misschien af wat de mogelijkheden zijn. Een keukenrenovatie kan vele vormen aannemen, van een simpel likje verf tot een complete verbouwing. Lees snel verder en laat je inspireren.

Mogelijke cosmetische ingrepen

Keukenkasten verven

Een van de snelste en meest budgetvriendelijke manieren om je keuken een make-over te geven, is door de kasten te verven in een fris kleurtje.

Hiervoor moet je wel eerst het hout opschuren. Zandstralen of luchtgommen zijn ook goede manieren om de oude verflagen te verwijderen. Pas daarna kan je een nieuwe kleur aanbrengen.

Het herschilderen van keukenkasten is trouwens het perfecte moment om de handgrepen te vervangen. De grepen lijken misschien onbelangrijk, maar ze hebben wel een groot effect op de uitstraling van je keuken.

Keukendeuren vervangen

Soms zijn de deuren en lades in zo’n slechte staat dat je geen andere keuze hebt dan ze te vervangen. Hierdoor kan je meteen de stijl van de keuken veranderen, bijvoorbeeld voor een iets modernere uitstraling gaan.

Wil je slechts enkele kasten vernieuwen? Let erop dat er geen kleurverschillen zijn tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Anders kan je misschien beter alles aanpakken.

Werkbladen en spatwanden aanpassen

Tijdens een keukenrenovatie kan je ook de werkbladen en spatwanden vervangen. Er zijn verschillende soorten werkbladen om uit te kiezen, waaronder graniet, kwarts composiet, dekton en massief hout. Elk materiaal heeft haar eigen look en voor/nadelen. Laat je adviseren door de verkoper.

Nieuwe toestellen plaatsen

Heel wat mensen maken van de gelegenheid gebruik om hun keukentoestellen te vervangen tijdens de renovatiewerken. Ze plaatsen bijvoorbeeld een nieuwe heteluchtoven en microgolfoven. Over de jaren heen zijn deze toestellen niet alleen energiezuiniger geworden, er zijn ook nieuwe kookfuncties.

Verder kan je nog andere upgrades doen, bijvoorbeeld een heetwaterkraan installeren of een nieuwe spoelbak plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

U-vormige keuken met witte/grijze kastjes en marmeren eiland

Grotere keukenrenovaties

Keuken herindelen

Tot hiertoe hebben we het vooral over ‘kleine’ keukenrenovaties gehad. Natuurlijk kan je ook voor een complete verbouwing gaan. Verander de layout van de keuken, of maak de ruimte groter door een tussenmuur uit te breken en de aanpalende kamer te gebruiken voor een groot kookeiland.

Hoewel je dit soort werken in theorie zelf kan doen, raden we aan om een specialist in te schakelen. Vooral wanneer er grote structurele aanpassingen zijn aan het gebouw. Op deze manier blijft de stabiliteit gegarandeerd.

Vloer vervangen

Tenslotte is er nog de vloerbekleding. Een nieuwe vloer heeft een groot effect op de uitstraling van je keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxe natuursteen of keramisch parket?

Dit is trouwens de ideale klus voor doe-het-zelvers. Al wat je nodig hebt voor de sloop is een breekhamer, een zandschop, een kruiwagen en een big bag voor het bouwafval. Om de vloer te plaatsen gebruik je kant-en-klare tegellijm in combinatie met tegelkruisjes. Daarna moet je de tegels nog opvoegen.

houten keukenkasten

Hoeveel kost een keukenrenovatie?

De kostprijs van een keukenrenovatie is afhankelijk van welke upgrades je uitvoert. Hier zie je alvast enkele richtprijzen:

 • Nieuwe handgrepen: €5 tot €10/stuk
 • Kasten laten herschilderen: €30 tot €50/m²
 • Werkbladen vervangen: €250 tot €500/lm
 • Nieuwe vloerbekleding: €35 tot €150/m²

Het finale kostenplaatjes zal ook afhangen van de materiaalkeuze. Je kan bijvoorbeeld een werkblad in laminaat of natuursteen plaatsen, maar deze laatste zal natuurlijk duurder zijn. Hetzelfde geldt voor de handgrepen, het herschilderen van de deurtjes, de nieuwe toestellen en/of de vloerbekleding.

keuken met groene kastjes, marmeren werkblad/spatwand en oude houten keukentafel

Keukenrenovatie tips

 • Zoek voldoende inspiratie om een idee te krijgen van wat je wil. Pinterest is hiervoor perfect geschikt.
 • Maak steeds een duidelijk plan, eventueel met behulp van een 3D design tool.
 • Stel een planning op. Zorg ervoor dat alle werken zo snel mogelijk op elkaar volgen, want de keuken is een ruimte die je niet lang kan missen.
 • Je kan veel geld besparen door bepaalde zaken zelf te doen, zoals het opschuren van deurtjes of de installatie van een nieuwe keukenkraan.
 • Let bij de aankoop van toestellen (koelkast, vaatwasser…) op het energielabel.
 • Denk op lange termijn. Een keukenrenovatie die je niet elk jaar. Probeer dus rekening te houden met toekomstige noden.
 • Ook accessoires – denk aan snijplanken tegen de muur of zelf een wandklok – helpen tijdens een keuken make-over.
moderne witte hoogglans keuken met zwarte barkrukken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.