Je keukenvloer verdient de nodige aandacht. De vloerbekleding kan namelijk deze ruimte maken of kraken. Bijgevolg is het absoluut noodzakelijk om goed na te denken over materialen, kleuren, vormen, afmetingen en legpatronen.
Klinkt ingewikkeld? Geen probleem. Hieronder vind je handige keukenvloer tips om je op weg te helpen.
Belangrijke eigenschappen
Tijdens je zoektocht naar de ideale keukenvloer word je al snel overdonderd door het enorm grote aanbod. Daarom is het belangrijk om een selectie te maken op basis van volgende eigenschappen:
- Schoonheid. De vloer bepaalt mee de uitstraling van je keuken. Daarom moet die in de eerste plaats mooi zijn en bij de inrichting passen. In een moderne keuken leg je bijvoorbeeld een andere vloer dan in een klassieke of landelijke keuken. En zoals je weet: smaken verschillen. Dit is dus een erg persoonlijke keuze.
- Sterkte. Het gebeurt weleens dat je in de keuken een houten snijplank of een glazen fles laat vallen. Met een vloer in een sterk materiaal moet je geen schrik hebben voor barsten.
- Onderhoudsvriendelijkheid. Een van de voornaamste aandachtspunten is het onderhoudsgemak. Koop een vloerbekleding die je makkelijk schoonmaakt en niet gevoelig is voor vlekken.
Inspiratie voor je nieuwe keukenvloer
Qua vloerbekleding zijn er enorm veel mogelijkheden. Hier is alvast wat inspiratie:
Keramische tegels
De laatste jaren zijn keramische tegels waarschijnlijk de meest populaire optie. Dat is helemaal geen verrassing. Deze vloerbekleding is onderhoudsvriendelijk en bovendien verkrijgbaar in allerlei vormen, formaten en kleuren. Ze combineert dus het beste van twee werelden. Dankzij de grote variatie is er voor elke keuken een mooie keramische tegel te vinden.

Natuursteen
Natuursteen is een verzamelnaam voor alle tegels die door de natuur zijn gevormd, waaronder graniet, (Belgische) hardsteen, marmer en leisteen. Elk stuk is uniek, en ziet er net een beetje anders uit. Hierin zit de charme van een natuursteen keukenvloer. Ze geeft een flinke dosis karakter aan de ruimte. Let wel op: sommige natuurstenen zijn poreuzer dan andere en gevoeliger voor krassen of vlekken. Informeer jezelf bij de leverancier.

Klei- of betontegels
Maak van je vloer een echte blikvanger met klei- of betontegels. Deze vierkante tegeltjes worden met de hand gemaakt en versierd met kleurrijke ontwerpen. Binnen deze categorie zijn de Marokkaanse tegels erg geliefd. Goed om te weten: marokkaanse tegels in de keuken zijn niet alleen bruikbaar als vloerbekleding, maar ook als spatwand achter het aanrecht.

Parket
Geef je woning een flinke dosis warmte en gezelligheid met parket. Heel wat mensen hebben schrik om een houten vloer in hun keuken te leggen. Toch is het perfect mogelijk. Ons advies: kies voor massief parket (dat kan je meermaals opfrissen door het af te schuren) en zorg voor een goede afwerking met olie of vernis. Die afwerking vormt een beschermlaag tegen vlekken.

Laminaat of vinyl
Als keukenvloer bieden laminaat en vinyl interessante voordelen. Eerst en vooral is het een budgetvriendelijke optie in vergelijking met alternatieven als natuursteen of kleitegels. Maar het voornaamste pluspunt is ongetwijfeld het onderhoudsgemak. Eten of drank gemorst? Dat is geen enkel probleem. Met behulp van een vochtige doek is het vuil snel verwijderd. Verder is er een enorm assortiment aan patronen en kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Gietvloer
Een gietvloer, zoals gepolierd beton of een PU-vloer, is volledig naadloos. Deze vloerafwerking oogt dus super strak. Een bijkomend voordeel is dat er geen vuil in de voegen kan achterblijven. Sommige gietvloeren moet je wel behandelen met olie, impregneermiddel of een coating. Zo is het oppervlak extra beschermd tegen vet en vlekken.

Algemene tips voor je keukenvloer
- Bij langwerpige tegels of planken moet je rekening houden met de legrichting. De legrichting kan je keuken verruimen of net heel claustrofobisch doen aanvoelen.
- De perfecte vloer gevonden? Dan is het tijd om plinten te selecteren. Koop plinten in hetzelfde materiaal als je vloer, of ga voor eenvoudige schilderplinten. Er zijn honderden verschillende hoogtes, diktes en ontwerpstijlen verkrijgbaar.
- Sommige vloerbekledingen leg je makkelijk zelf (bv. laminaat of vinyl). Voor andere doe je best beroep op een specialist (bv. gietvloeren).
- Controleer in een nieuwbouw eerst of de dekvloer (chape) voldoende droog is voordat je met de vloerwerken begint.
Sarah
wij overwegen ook een gietvloer in de keuken, maar vragen ons af of het onderhoud echt zo moelijk is ?