Kookeiland ideeën en inspiratie

Inhoud van dit artikel

Een groot deel van de keukens heeft tegenwoordig een kookeiland. Dat past perfect in de open indeling die vandaag de dag zo populair is. Droom jij ook van een stijlvol keukeneiland? Lees dan snel verder en ontdek onze tips en inspiratie.

Hoe groot moet een keuken zijn voor een kookeiland?

Een kookeiland is minstens 90 cm breed. De meeste eilanden hebben een lengte van circa 240 cm, maar dat is afhankelijk van de functies die het moet vervullen (kookplaat, spoelbak en/of eetzone). Houd minstens 90 cm afstand met muren en andere keukenkasten om een vlotte doorgang te garanderen.

Heb je onvoldoende ruimte voor een volwaardig kookeiland? Dan is een halfopen eiland misschien een optie. Dat is met een van de korte zijden met de muur verbonden, waardoor de keuken een L of U-vorm krijgt.

moderne keuken met kookeiland in marmer met barkrukken

Spoelbak, kookplaat of beide?

Waarvoor wil je het kookeiland gebruiken? Ga je hier enkel de spoelbak installeren met de kookplaat in de keukenwand, of omgekeerd? Of wil je beide in het eiland hebben? Dat is een belangrijke keuze. Niet alleen op esthetisch vlak, maar ook praktisch (de juiste aan- en afvoerleidingen moeten voorzien zijn).

Probeer de keukendriehoek in je achterhoofd te houden. Dat is de afstand tussen het kookvuur, de spoelbak en de koelkast. Dat zijn de drie plaatsen die je het meest gebruikt tijdens het koken. Voor een ergonomische keuken probeer je de omtrek van deze driehoek zo klein mogelijk te houden. Zo bespaar je onnodige stappen.

De positie van je kookplaat heeft trouwens ook een invloed op de dampkap. Plaats je die in het eiland, dan moet je een stukje verlaagd plafond plaatsen om de afzuigkap en alle leidingen weg te werken. Tegenwoordig zijn er ook modellen zonder externe afzuiging. Zo’n downdraft dampkap zuivert de lucht.

witte traditionele keuken met eiland en houten barstoelen
zwart kookeiland in herenhuis

Zitplekken

Tegenwoordig hebben de meeste kookeilanden ruimte voor zitplekken. Het werkgedeelte gaat dan over in een tafelgedeelte met daaraan twee of vier barstoelen. Hier is het belangrijk dat deze barkrukken de juiste hoogte hebben. Informeer jezelf dus bij de keukenbouwer en meubelwinkel.

Sommige mensen verkiezen een lager gelegen tafel die met het eiland verbonden is. Dit hoogteverschil geeft een dynamisch karakter aan de keuken.

houten keuken met eiland met ontbijtbar

Materiaal keukenblad

Natuurlijk moet je nog een materiaal kiezen voor het werkblad van je kookeiland. Graniet, kwartscomposiet, Dekton, massief hout… de mogelijkheden zijn eindeloos. Elk materiaal heeft haar voor- en nadelen. Toch maken de meeste mensen een keuze op basis van de uitstraling. En daar is helemaal niets mis mee.

Lees meer over de verschillende keukenbladen >

design keuken met wit eiland

Kookeiland verlichting

Bij het ontwerp van je keuken en kookeiland moet je aandacht spenderen aan de verlichting. De verlichting bepaalt niet alleen de stijl, maar ook het gebruiksgemak. Een slecht verlicht eiland is niet leuk om aan te koken.

De meest voor de hand liggende manier om een keukeneiland te verlichten is door middel van plafondlampen. Er zijn enorm veel mogelijkheden:

  • In- of opbouwspots
  • Hanglampen
  • Railverlichting

In- en opbouwspots mag je op een afstand van circa 80 cm van elkaar plaatsen. Ga eventueel voor twee rijen spots die kris-kras tegenover elkaar staan. Op deze manier wordt het aanrecht egaal verlicht en heb je geen last van storende schaduwen wanneer je over het werkblad hangt. Bij hanglampen zal de openingshoek de ideale afstand bepalen.

Let ook op de lichtopbrengst. Voor keukenverlichting raden we een lichtopbrengst van 300 tot 500 lumen per vierkante meter aan. Dat is voldoende voor het fijnere werk, zoals een ajuin snijden of vis fileren.

Tenslotte is er nog de lichtkleur. Omdat de keuken een functionele ruimte is, mag je hier een lichtkleur van circa 3200 Kelvin gebruiken. Dat is een neutrale kleur, zonder een sterke gele of blauwe tint.

Heb je trouwens al aan sfeerverlichting gedacht? Zet bijvoorbeeld een tafellamp op het eiland voor een gezellige gloed wanneer je niet aan het koken bent. Of maak van het kookeiland een echte blikvanger met indirecte verlichting onder de sokkel.

strakke keuken met industriele toets
landelijke keuken met eiland met granieten blad

Stopcontacten

Het kookeiland is een plek waar je regelmatig elektrische toestellen gebruikt, zoals een staafmixer, broodrooster, waterkoker en blender. Al die toestellen hebben natuurlijk stroom nodig. Stopcontacten mogen dus niet ontbreken.

De meeste mensen kiezen voor stopcontacten die in het werkblad zijn ingewerkt. Dat kan een stopcontact zijn dat beschermd wordt met een draaiend plaatje, of een stekkerblok dat je omhoog trekt. Een stopcontact in de zijkant van het keukeneiland is ook een mogelijkheid.

inbouw stopcontact in werkblad keuken

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.