Bij de aankoop van een nieuwe keuken lig je misschien niet wakker van de dampkap. Toch is het een goed idee om goed na te denken over dit toestel, want er zijn verschillende soorten afzuigkappen om uit te kiezen – elk met hun voor- en nadelen.
We maken een onderverdeling op basis van:
- Montage
- Motorisatie
- Circulatie
Soorten dampkappen volgens montage
De montage kan op 5 manieren:

1. Wanddampkap
Deze modellen worden tegen de muur van de kookplaat gemonteerd. Je kan ze dus niet gebruiken op een kookeiland.
Omdat ze niet ingebouwd worden, hebben wandafzuigkappen een netjes afgewerkte schouw, want die blijft zichtbaar. In tegenstelling tot inbouwmodellen springen ze wel meer in het oog. Maar voor veel mensen is dat geen probleem. Zeker als je weet dat ze goedkoper zijn dan inbouwunits.
2. Onderbouw afzuigkap
Een onderbouw dampkap wordt aan de onderkant van aan hangende keukenkast gemonteerd. Men noemt dit ook weleens een telescopische dampkap, omdat je het afzuigpaneel uitschuift wanneer je begint met koken. Is de dampkap ingeschoven, dan valt ze veel minder op.
3. Inbouwgroep
Inbouw dampkappen zitten volledig verstopt in een vals plafond. Omdat je enkel de onderkant ziet, zijn deze modellen heel subtiel. Ze hebben een erg strakke uitstraling. Daarom vinden we ze vaak terug in moderne keukens.
Omdat de afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap vrij groot is, hebben inbouwgroepen een vrij hoog vermogen. Bovendien heb je waarschijnlijk een afstandsbediening nodig om ze te bedienen.
4. Hangende dampkap
Tegenwoordig plaatsen heel wat mensen hun kookvuur op het keukeneiland. Dat maakt het soms moeilijk om een dampkap met de nodige afvoerbuizen te plaatsen. Net daarom ontwikkelde men hangende afzuigkappen met recirculatie. Die lijken boven het eiland te ‘zweven’ en hebben geen afvoersysteem nodig.
5. Werkbladafzuiging
Nog een nieuwigheid zijn de werkbladdampkappen. Die worden vlak naast de kookplaat geplaatst en zuigen alle dampen op voordat ze naar het plafond kunnen stijgen. Er bestaan ook kookplaten met een ingebouwd afzuigsysteem. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Soorten dampkappen volgens motorisatie
De meeste afzuigkappen hebben een motor die de kookdampen opzuigt en naar buiten afvoert (of schoonmaakt en recirculeert). Maar je kan ook kiezen voor een motorloze afzuigkap. De werking van een motorloze dampkap is erg simpel. Tijdens de installatie sluit je het toestel aan op je centraal ventilatiesysteem (type C of type D). Het ventilatiesysteem zal dus via de afzuigkap de kookdampen uit de woning verwijderen.
Deze oplossing biedt verschillende voordelen:
- Stille werking, omdat de motor zich in de ventilatie-unit bevindt.
- Goedkoper dan een dampkap met motor.
- Geen extra elektriciteitsverbruik.
Soorten afzuigkappen volgens circulatie
Nog een manier om alle toestellen onder te verdelen is door een kijkje te nemen naar de circulatie.
Met afvoer
Bij deze setup stuwt de motor de afgezogen lucht naar buiten via een muur- of dakopening. De plaatsing van dit soort dampkappen vraagt een beetje extra werk, omdat je de nodige leidingen moet voorzien.
Deze leidingen wegwerken is ook een hele uitdaging. Daarom zie je veel kookeilanden met een verlaagd plafond. In andere keukens, bijvoorbeeld in appartementen, is het soms niet mogelijk een een luchtafvoer te voorzien. Hercirculatie is dan een oplossing.
Met recirculatie
Een recirculatie dampkap is een dampkap zonder afvoer. Via koolstoffilters worden geurtjes en vuil verwijderd. De schone lucht komt nadien in dezelfde ruimte. Het grote voordeel? De installatie is veel eenvoudiger. Maar je moet wel regelmatig de filters vervangen.

Welk model kiezen?
Het juiste model is een persoonlijke keuze die verschilt van project tot project. Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen die je helpen om de knoop door te hakken.
Spendeer je veel aandacht aan de luchtdichtheid van de woning (en een goede EPB-score)?
Kies dan voor een dampkap zonder afvoer (recirculatie) of een motorloos model dat je aansluit op het centrale ventilatiesysteem.
Zit het kookvuur in het keukeneiland?
Koop een inbouwgroep of hangende dampkap. Een werkbladafzuiging is ook een optie.
Hou je van een strakke uitstraling?
Dan zijn inbouwmodellen voor het plafond of het keukenblad de perfecte keuze. Die zijn bijna onzichtbaar.
Wil je een goedkope optie?
Schouwdampkappen en telescopische dampkappen kosten doorgaans minder dan inbouwunits.