Hoe vind je het perfecte dekbed?

Nu het winter is, vinden veel mensen het vreselijk om constant te bibberen van de kou. Toch is het iedere avond weer een heerlijk moment als je lekker onder een warm dekbed kan kruipen. Die warmte in bed vormt een schril contrast met de temperaturen van de wintermaanden.

Voor een goede nachtrust is een goede kwaliteit winterdekbed erg belangrijk. Je merkt het overdag namelijk meteen als je de nacht ervoor slecht geslapen hebt. Om deze reden alleen al is het fijn om een comfortabel dekbed te hebben.

Dit bedtextiel gaat niet eeuwig mee en moet na verloop van tijd vervangen worden. Kan je dan meteen een willekeurig nieuw dekbed kopen? Nou niet bepaald, want het kost wel een beetje moeite om een goed dekbed uit te kiezen. Er bestaan namelijk heel veel soorten! Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een zijden dekbed, maar een 4-seizoenendekbed behoort ook tot de mogelijkheden. En wil je graag een zware stof of juist eentje dat licht op je lichaam valt? In dit artikel leer je meer over de verschillende soorten dekbedden en hun voor- en nadelen .


Dekbed van wol

Een wollen dekbed is een van de oudste soorten dekbedden, want men gebruikte in de oudheid al wol om er dekens van te maken. Wol heeft namelijk een vocht absorberende eigenschap en is dus ideaal voor degenen die snel zweten. Wollen vezels zijn verder relatief stijf en zitten vol veerkracht, vergeleken met bijvoorbeeld veren en dons. Dit heeft als gevolg dat een wollen dekbed niet zo soepel om je lichaam heen valt in bed. Daartegenover staat wel dat een wollen dekbed wat minder zwaar qua gewicht is. Tenslotte zit er in wol een stof genaamd lanoline. Dit is een vuilafstotende stof en heeft een positieve invloed op je spieren en gewrichten.

Dekbed van zijde

Het grootste voordeel van een dekbed van zijde is dat het erg lichtgewicht is en een goede vocht absorberende functie heeft. Een zijden dekbed is dus vooral geschikt als je in een kamer slaapt die reeds verwarmd is, of als je het gewoon heel erg snel warm hebt en een dekbed zoekt dat luchtig is. Een ander voordeel is dat zijde weinig huisstofmijt aantrekt, dus als je bijvoorbeeld last hebt van allergieën of astma dan is een zijden dekbed echt ideaal.

Dekbed van dons

Dons komt van veren van een vogel en is het zachtste gedeelte van de veer. Dit resulteert in een hoge prijs voor dekbedden die gemaakt zijn van dons, maar we kunnen je verzekeren dat een donzen dekbed echt het geld wel waard is! Dit is namelijk warm en licht tegelijk. Een dekbed mag zich een donzen dekbed noemen als hij voor minstens 65% uit echt dons bestaat. Hoe hoger dit percentage, des te lichter het deken zal zijn. Een ander voordeel van een donzen dekbed is dat het zich aanpast aan de temperaturen van de kamer. Door dit zelfregulerende effect kan je een ‘dons’ zowel in de zomer als in de winter gebruiken. In de zomer voelt dit lekker koel aan, terwijl het in de winter juist heerlijk warm is.

Dekbed van synthetische stof

Net als donzen dekbedden zijn synthetische dekbedden heerlijk licht. De vulling van een bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit synthetische vezels die hol zijn. Dit heeft als gevolg dat een synthetisch dekbed minder goed vocht opneemt en warmte reguleert, vergeleken met een donzen exemplaar. De synthetische stof heeft wel als voordeel dat het gewoon gewassen kan worden in de wasmachine. Dit maakt dit materiaal erg geschikt voor bijvoorbeeld mensen met allergieën. Echter is een synthetisch dekbed niet zo ventilerend als wollen of een zijden dekbed, maar een het is dan wel weer een stuk goedkoper. Als je een dekbed wilt kopen voor kinderen die nog op de basisschool zitten, dan is het slim om een synthetisch dekbed te kopen in verband met een vergrote kans op luizen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.