Wat je moet weten over verkoopstyling

Je gaat je huis verkopen. Vergeet dan niet: de koper is kritisch. Een potentiële koper kan flink afknappen op de rode keuken die jij met zorg hebt uitgekozen. Of een kijker vindt de uitstraling van het huis donker en gedateerd en vreest daarom dat ook het onderhoud achterstallig is. Op een positieve, aantrekkelijke manier opvallen is daarom erg belangrijk.

Wanneer je jouw huis te koop gaat zetten, moet je huis zowel van binnen als van buiten schoon en fris, opgeruimd en neutraal zijn. De koper moet immers jouw huis kopen, niet jouw thuis! Door een goede eerste indruk te maken blijft juist jouw huis hangen in de gedachten van de kijkers. Die indruk kun je bieden door verkoopstyling toe te passen.

Verkoopstyling vs. Interieurstyling

Verkoopstyling hoeft niet ingrijpend of duur te zijn. Met aanpassingen zoals het verplaatsen van meubilair of het neerzetten van sfeervolle accessoires, wordt een interieur zó aangepast dat het direct de interesse van de potentiële koper wekt.

Verkoopstyling is dan ook iets heel anders dan interieurstyling, dat geheel gericht is op de persoonlijke smaak en wens van de bewoner van het huis. Bij verkoopstyling draait alles om een neutrale, ‘showroom-achtige’ inrichting, die zoveel mogelijk mensen zal aanspreken. Echt een vak apart dus.

Het interieur VOOR de verkoopstyling.

Het interieur VOOR de verkoopstyling.

Met het oog van de koper

Verkoopstyling heeft tot doel het huis zo snel mogelijk te verkopen tegen de best mogelijke verkoopprijs.

Tegenwoordig zoeken vrijwel de meeste huizenkopers online naar hun droomhuis. Wist je dat iemand binnen 15 seconden heeft bepaald of hij een huis interessant genoeg vindt? Dat is precies de reden dat juist de online foto’s van jouw huis moeten opvallen. Dat vormt immers meestal de eerste kennismaking met een te koop staand huis.

Een verkoopstyliste kijkt met een objectieve blik naar jouw inrichting en weet snel de sterke punten van het huis naar voren te halen. Zelfs kleine ingrepen maken de ruimtes al snel frisser en lichter. Door die neutrale en sfeervolle inrichting ziet de kijker zichzelf al in jouw huis wonen. Vergeet niet: het (moeten!) verlagen van de verkoopprijs kost je heel wat meer.

Het resultaat NA de verkoopstyling.

Het resultaat NA de verkoopstyling.

Verkoopstyling, (n)iets voor mij?

Jarenlang heb je tevreden in je huis gewoond en je zou verwachten dat iedereen direct ziet hoe fijn je woning is. Veel huizenverkopers vinden een restyling dan ook overbodig.

Niets is echter minder waar. Objectief naar je eigen huis kijken is lastig en veel mensen hebben een blinde vlek voor hun persoonlijke verzamelingen. Veel kijkers kunnen niet door de rondslingerende kranten, fel behang op de muur of vakantiekiekjes heen kijken. Dit biedt een rommelige indruk en leidt af. Een woning kan te donker zijn of vol staan met meubilair, wat de bewoners zelf niet meer opvalt. De styliste kan hierover direct adviseren. Mensen zien meer dan je denkt!

Doe-het-zelf-verkoopstyling

Gelukkig kun je zelf ook veel doen om je huis verkoopklaar te maken alvorens de makelaar foto’s komt maken. Maar waar te beginnen? Hier een aantal handige tips.

  • Tip 1:  Ruimte, licht en sfeer, daar gaat het om bij het presenteren van je huis. De koper zoekt een ruim huis waar al zijn spullen in passen. Begin daarom alvast met selecteren van spullen die je de komende tijd niet meer nodig hebt.
  • Tip 2: Maak de kamers en zeker badkamer en keuken grondig schoon en netjes. Vieze vlekken op het aanrecht geven geen fraaie uitstraling en laten de kijker zich afvragen wat er nog meer aan het onderhoud schort.
  • Tip 3: Haal voorwerpen, kleiner dan een voetbal, zoveel mogelijk uit zicht. Laat ook zo weinig mogelijk spullen op het aanrecht, de grond of de trap staan. Dit geldt van de hondenmand en de krantenbak tot de schoenen in de hal. Zorg er ook voor dat het meubilair geen deuren of ramen blokkeert.

Laat je huis eruit knallen, je krijgt immers maar één kans op de beste eerste indruk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.