Elke woning heeft plinten nodig. Doordat vloeren ‘leven’ – ze zetten uit door warmte en krimpen door koude, zeker bij houten vloeren – is het onmogelijk om de vloerbekleding tot tegen de muur te plaatsen. Er is nog een kleine kier nodig. Is deze er niet, dan zou je vloer weleens kunnen barsten of omhoog komen. Om die kier netjes weg te werken, worden plinten gebruikt.
Waarom witte plinten plaatsen?
Plinten komen in tientallen verschillende materialen, kleuren en ontwerpen.
99% van de tegels hebben een bijpassende plint. Ook voor parket vind je makkelijk houten latten in dezelfde houtsoort. Zo vormen plint en vloer één geheel.
Toch ben ik een voorstander van witte plinten. En wel om volgende redenen:
- Witte plinten op een witte muur zorgen dat de ruimte hoger lijkt.
- Je kan deze plinten in eender welke kleur schilderen.
Een plint in dezelfde kleur als de vloer trekt het plafond naar beneden. De kamer lijkt dan kleiner. Daarom kiezen interieurontwerpers vaak voor een plint in dezelfde kleur als de muur. Dat heeft een verruimend effect, ideaal voor kleine kamers. Om deze reden noemt men witte plinten ook soms ‘schildersplinten’.

Volle of holle plinten
Klassieke keramische plinten hebben een rechthoekige vorm. Die zijn ook als witte, houten plint verkrijgbaar.
Maar er is nog een mogelijkheid. Je kan ook holle plinten kopen. Die hebben een uitsparing aan de achterkant waardoor je netjes een kabel kan wegwerken. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld in de kinderkamer een internetaansluiting wil voorzien.
In tegenstelling tot volle modellen, die vaak worden verlijmd, zijn sommige holle plinten te bevestigen met een clip-on systeem. Je boort dan een plug in de muur waaraan je een rond kunststof plaatje bevestigd. Hieraan wordt de plint opgehangen. Op deze manier is ze makkelijk opnieuw te verwijderen.
Tenslotte zijn er nog witte plakplinten. Die zijn reeds voorzien van een kleefstrook, waarmee je ze snel en eenvoudig tegen de muur plaatst.

Dikte, hoogte en ontwerp
Aan keuze is er geen gebrek. Naast de standaard rechthoekige modellen die we veel in moderne woningen terugzien, zijn er ook decoratieve plinten met speciale vormen verkrijgbaar. Die passen erg mooi in een klassiek of landelijk interieur.
Daarnaast is er nog een verschil in dikte en hoogte. Sommige mensen zien graag een heel hoge plint, andere liever een korter model. Is de ruimte tussen de vloer en de muur vrij groot? Dan heb je een extra dikke plint nodig.

Hoeveel kosten witte plinten?
De kostprijs wordt uitgerekend per lopende meter.
In webshops vind je witte plinten vanaf 5 à 6 euro per meter, afhankelijk van het ontwerp en het materiaal. Ze zijn dus meestal voordeliger dan stenen plinten. Voor wie budgetvriendelijk wil bouwen of renoveren is dit dus een uitstekende keuze.
2 reacties
Wauw wat een prachtige plinten. Wij hebben ook net nieuwe plinten thuis laten monteren door https://www.stuntenmetplinten.nl/. Ik sla de foto’s uit de blog even op misschien is het wat voor de boven verdieping.
De plinten zijn mooi geplaatst. Wij hebben ook plinten laten plaatsen door Xaye Plinten. Het bedrijf werkt de plinten high-end af en regelt alles van A tot Z. De website van het bedrijf is: https:xaye-plinten.nl