Een huisbibliotheek inrichten: tips en ideetjes

Boekenliefhebbers verzamelen op enkele jaren tijd een flinke collectie. En waar kan je die beter etaleren dan in een huisbibliotheek? In dit artikel vind je een paar handige tips en ideetjes om je persoonlijke huisbibliotheek in te richten. Lees snel verder en laat je inspireren.

Kies voor open boekenkasten

Heb je een uitgebreide boekencollectie? Dan mag je hier gerust mee uitpakken. Verstop je leesvoer dus niet in gesloten kasten, maar kies voor een open wandmeubel of bibliotheekkast. Op deze manier krijgen je boeken een decoratieve waarde. Bovendien behoud je het overzicht en vind je sneller een nieuw boek om in te duiken.

Sommige mensen verkiezen gesloten kasten omdat ze schrik hebben voor stof. In dat geval raad ik kasten met glazen kastdeuren aan. Zo blijft je collectie zichtbaar én proper.

huisbibliotheek met zithoek en twee grijze fauteuils

Geef ruimte aan decoratiestukken

Een huisbibliotheek wordt nog mooier wanneer je tussen de boeken enkele decoratiestukken zet. Denk bijvoorbeeld aan fotokaders, plantjes, kleine beeldhouwwerkjes, enz. Dat mogen gerust blikvangers in opvallende kleuren zijn. Let er wel op dat ze niet te groot zijn, anders passen ze niet tussen de planken.

vintage huisbibliotheek

Sorteren volgens kleur

Ook met je boekencollectie zelf kan je heel wat leuke dingen doen. Sorteer je huisbibliotheek volgens kleur. Je zet dus alle blauwe boeken bij elkaar, die met een rode kaft, enz. Op deze manier ontstaat er een mooie kleurovergang.

grote wandkast met boeken en lederen zetel

De perfecte leesplek

Het inrichten van een huisbibliotheek is veel meer dan de organisatie van je bibliotheekkast. Je hebt ook een leeshoekje nodig. Start met een comfortabele fauteuil (of een ergonomische relaxzetel) en combineer die met een bijzettafeltje. Dat tafeltje is handig om het boek op te leggen dat je momenteel leest, of als plateau voor een drankje of snack. Tenslotte mag een leeslamp niet ontbreken in je leeshoekje. Zoek een model met een verstelbare arm, dan heb je altijd licht op de juiste plaats.

huisbibliotheek met zitbank aan het raam

Algemene tips voor je huisbibliotheek

  • Zorg voor een temperatuur tussen 18 en 21 °C. Een te hoge of te lage temperatuur kan het papier aantasten.
  • Ook de luchtvochtigheid is belangrijk. Die moet rond de 65% liggen. Is dat niet het geval, dan plaats je een luchtbevochtiger of -ontvochtiger.
  • Zet je huisbibliotheek niet in de volle zon, want dan zullen de kaften verkleuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.