Review: Sony A95K QD-OLED televisie

Met het oog op het WK voetbal 2022 en de PlayStation 5 was het hoog tijd om mijn huidige Sony Bravia KDL-55W805C televisie uit 2016 te vervangen. Mijn wensenlijstje was simpel: een scherm van 55 inch (ruim voldoende voor onze woonkamer), een 4K resolutie en voldoende helderheid om geen last te hebben van reflecties door het zonlicht.

Na wat opzoekwerk kwam ik bij de Sony A95K uit (XR-55A95K). Vooral de QD-OLED technologie integreerde me. De televisie voldeed aan al mijn eisen, de knoop was dus snel doorgehakt.

Is de Sony A95K zijn geld waard? Dat lees je in onderstaande review.

Design

Laten we eerst even het design onder de loep nemen. Net als de meeste moderne televisies heeft de Sony A95K een slank profiel met erg dunne randen. Onderaan is de rand iets dikker, omdat hier de IR-ontvanger in zit.

De brede, platte voet kan je op twee manieren bevestigen. Ofwel monteer je het scherm vooraan, ofwel achteraan (dan kan je het dichter tegen een muur plaatsen). Helaas is het met deze voet niet mogelijk om een soundbar voor de televisie te plaatsen.

De achterkant is afgewerkt met een vierkant patroon. In de doos zitten nog drie covers om de aansluitingen te verbergen.

Over aansluitingen gesproken: alle essentials zijn aanwezig: 4x HDMI (waaronder een eARC en 4K120 poort), composiet video, stereo mini jack, optical out, USB, etc. Je hebt ook de mogelijkheid om een speakerkabel aan te sluiten om de televisie als center speaker te gebruiken.

quantum dot oled scherm review sony XR-55A95K

QD-OLED?

Voordat ik iets over de beeldkwaliteit ga zeggen, wil ik het graag hebben over de QD-OLED technologie. Dat is namelijk dé game changer in deze Sony A95K.

OLED schermen staan bekend voor hun oneindig contrast en snelle responstijden. Helaas scoren ze niet goed op het vlak van helderheid.

QD-OLED wil daar verandering in brengen.

Het grote verschil zit in de opbouw van het paneel. Traditionele OLED schermen maken gebruik van blauwe en gele OLED-materialen om wit licht te produceren dat door een kleurenfilter wordt geleid om rode, groene en blauwe pixels te creëren waaruit een beeld op het scherm is opgebouwd. QD-OLED daarentegen stuurt blauw licht naar een quantum dot-filter om rood en groen licht te produceren, en de combinatie van deze verzadigde rode, groene en blauwe lichten produceert wat er op het scherm te zien is.

Het gebruik van quantum dots en geen kleurfilter maakt zeer rijke en intense basiskleuren mogelijk. In combinatie met het grote contrast zorgt QD-OLED op die manier voor een betere beeldkwaliteit.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is de voornaamste reden waarom je deze Sony A95K televisie in huis wil halen.

Dankzij de quantum dot technologie is er een enorm kleurbereik. Basiskleuren zoals rood, groen en blauw zijn veel intenser. Je krijgt dus een heel rijk beeld, zonder dat kleuren onnatuurlijk ogen.

Dit komt nog beter tot haar recht door de diepe zwartwaarden die een OLED scherm mogelijk maakt. Zelfs in donkere scenes kan je nog perfect alle details herkennen. Je geniet van een groot contrast zonder blooming.

Nog iets waar QD-OLED televisies beter op scoren dan hun klassieke OLED broertjes, is de helderheid. Oké, ze presteren nog niet op het niveau van de beste LCD-tv’s, maar een piek helderheid van ongeveer 1.000 nits is toch niet slecht. Dat maakt de Sony A95K ook geschikt voor ruimtes met veel zonlicht. In onze woonkamer is er een groot raam links en recht tegenover de televisie, en we hebben geen last van storende reflecties.

Verder zit de kijkhoek erg goed. Je hoeft niet recht voor het scherm te zitten om alles duidelijk te zien.

sony a95k quantum dot qd-oled televisie 55 inch

Google TV

Het zal je niet verbazen dat de Sony A95K een smart tv is. Als besturingssysteem koos Sony voor Google TV. Handig, want dat ken ik al van mijn vorige toestel.

Op het Home scherm krijg je automatisch een paar aanbevelingen van de verschillende streaming diensten. Daaronder vind je alle apps, zoals Netflix, Disney+ en Prime Video. Met de A95K heb je ook toegang tot Bravia Core. 24 maanden gratis streamen is inbegrepen, samen met 10 credits voor films on demand.

De rest van de interface is heel intuitief. Instellingen aanpassen of van bron wisselen gaat dus erg vlot.

google tv interface home screen

Geluid

Over de beeldkwaliteit niets dan lof. Maar ook de geluidskwaliteit is top. Sony maakt gebruik van Acoustic Surface Audio. Dat wil zeggen dat het scherm zelf als luidspreker dient. Samen met twee woofers voor de lagere tonen zorgt dit voor een verbazend rijk geluid uit zo’n platte behuizing. Het geluid klinkt ook goed op hogere volumes, zonder vervorming.

Ja, een soundbar presteert ongetwijfeld beter. Maar tenzij je voor de ultieme thuisbioscoop gaat, is de geluidskwaliteit van de Sony A95K ruim voldoende.

Ook handig: de geluidsinstellingen worden automatisch ingesteld tijdens de set-up. Je moet dan met de afstandsbediening in de zetel gaan zitten, terwijl de televisie enkele geluiden afspeelt. De microfoon in de remote pikt die op en calibreert alles.

sony a95k oled tv review

Afstandsbedieningen

De Sony A95K wordt geleverd met twee afstandsbedieningen.

De zwarte standaard afstandsbediening bevat een compleet numeriek klavier en een heleboel knoppen die voor mij overbodig zijn. Daarom gebruik ik liest de premium remote. Die is gemaakt van metaal, waardoor die heel kwalitatief aanvoelt. Verder zijn er knoppen naar de voornaamste streaming diensten (Netflix, Disney+ en Prime Video) en is er een voice search aanwezig.

Wat ik ook handig vind, is de verlichting. De toetsen lichten op in het donker van zodra je de remote vastneemt. Het is een klein detail, maar wel eentje dat ik weet te appreciëren.

sony a95k afstandsbedieningen remote

Bravia Cam

Nog iets dat de Sony A95K zo uniek maakt, is de Bravia Cam. Dat is een camera bovenop het scherm. Ja, je kan een videocall houden bijvoorbeeld via Google Duo, maar de Bravia Cam heeft vooral een paar praktische functies.

Op basis van je zitpositie wordt het beeld en het geluid geoptimaliseerd. Daarnaast kan het scherm zichzelf dimmen indien er niemand aanwezig is (wanneer je bijvoorbeeld snel naar het toilet gaat) om energie te besparen. Verder is er een handige functie die een waarschuwing geeft wanneer kinderen te dicht bij de televisie staat.

Voor wie zich zorgen maakt over zijn/haar privacy: bovenaan zit een knopje om de camera uit te schakelen. En je kan de Bravia Cam ook gewoon loskoppelen om helemaal op veilig te spelen.

sony a95k televisie bravia cam

Conclusie

Is de Sony A95K QD-OLED een aanrader? Absoluut! Er hangt een stevig prijskaartje aan vast, maar daarvoor krijg je wel de beste beeldkwaliteit die momenteel op de markt te vinden is. De hoge helderheid (voor een OLED) in combinatie met de rijke kleuren en het diepe contrast zorgen voor een onovertroffen kijkervaring. Voeg hier nog de goede geluidskwaliteit aan toe en een heleboel extra’s zoals de premium remote en Bravia Cam, en je hebt gewoon een uitstekend totaalpakket.

Nog een tip: moest je de kans hebben om de televisie in het echt te bekijken: doen! Zo kan je zelf de pracht van het QD-OLED paneel ervaren.

Samenvatting:

  • Intense kleuren die andere schermen doet verbleken
  • Diep zwart met veel detail
  • Hoge helderheid presteert goed in ruimtes met veel zonlicht
  • Uitstekend geluid
  • Handige remote(s)
  • Stevig prijskaartje

Zelf kopen?

Je vindt de Sony BRAVIA XR MASTER-series A95K bij volgende webshops:

One reply on “Review: Sony A95K QD-OLED televisie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.