Iedereen wil een mooi, groen gazon. Maar soms werkt de natuur tegen. Grasziekten en -plagen vormen onaangename verrassingen die het uitzicht van je tuin verpesten. De specialisten van biogroei.be vertellen alles over de meest voorkomende ziekten en plagen, en hoe je ze kan bestrijden.
Mollen
Mollen zijn een van de meest zichtbare plagen. Ze laten namelijk grote molshopen achter in je gazon. Dit is niet alleen een doorn in het oog, de molsgangen kunnen ook voor verzakkingen zorgen.
Zo kan je mollen bestrijden:
- Mollenklemmen plaatsen
- Sonische mollenverjager plaatsen
- Mollengaas aanbrengen
Engerlingen
Engerlingen is een verzamelnaam voor de larven van allerlei soorten kevers. Deze kevers leggen eitjes in het gazon. Wanneer ze uitkomen, eten de larven de wortels van het gras op. Hierdoor komen delen van het gazon los. Er ontstaan ronde plekken met afstervend gras.
Zo kan je engerlingen bestrijden:
- Aaltjes (ook gekend als nematoden) introduceren
Rooddraad
Een van de meest voorkomende grasziektes is rooddraad. In de volksmond wordt dit ook rodegrasziekte genoemd. Die naam is misschien wat misleidend, want doorgaans heeft het gras een gele, rossige kleur. Pas in extreme gevallen kleur het helderrood.
De oorzaak van rooddraad is meestal een tekort aan stikstof. Het tast enkel de grassprieten aan. De wortels blijven intact.
Zo kan je rooddraad bestrijden:
- Het gras bemesten met stikstofhoudende gazonmeststof
- (Bij)zaaien met rassen die goed bestand zijn tegen rooddraad.
Voetrot
Voetrot is een grasziekte die veroorzaakt wordt door pythium, een schimmel die behoort tot de klasse van de oömyceten. Het komt vooral voor in zwakke gazons: die nieuw aangelegd zijn, weinig onderhoud kregen of in bodems met te weinig voedingsstoffen. Je herkent de ziekte door een donkergrijze, plakkerige laag op het gras. De wortels sterven langzaam af, wat zich uit in ronde plekken met dood gras.
Zo kan je voetrot bestrijden:
- Bemest je gazon regelmatig
- Verwijder organische resten (maaisel, bladeren…)
- Prik gaten om de luchtcirculatie te bevorderen
- Zorg dat de messen van de grasmachine goed scherp zijn
Sneeuwschimmel
Sneeuwschimmel (fusarium nivale) is een schimmelziekte die je gras tot aan de wortel toe kan vernielen. Het komt vooral voor in de winter, wanneer de bodemtemperatuur lager is dan 15 °C. Deze grasziekte ziet eruit als een witte pluis. Aangetaste delen worden vaak omringd door gelige plekken.
Zo kan je sneeuwschimmel bestrijden:
- Je gazon verticuteren
- De luchtcirculatie verbeteren met een prikrol
- Losliggende maairesten verwijderen
- Wees zuinig met kalk en stikstof
Meeldauw
Meeldauw herken je aan de witte, melkachtige vlekjes aan de bovenkant van grasstengels. Deze schimmelaantasting komt vooral voor tijdens warm en vochtig weer. De schimmel gaat vanzelf weg wanneer de temperaturen dalen.
Zo kan je meeldauw bestrijden:
- Bestuif het gras met zwavel
- Maak een oplossing met 4 delen melk en 6 delen water en besproei hiermee het aangetaste gras