De meeste mensen houden een lenteschoonmaak in huis. Ook je tuin verdient wat liefde in het voorjaar. Met een grote kuis in je tuin is alles tiptop in orde voor de zomermaanden. Wat je moet doen, lees je hieronder.
Het tuinhuis en de garage oprommelen
Een tuinhuis en garage zijn de perfecte plaatsen om spullen op te bergen. Je kan er van alles in kwijt: de grasmachine, snoeigereedschap, zakken met houtskool voor de barbecue, fietsen… Maar als je niet al te ordelijk bent, wordt deze ruimte als snel een puinhoop. Hoog tijd dus om eens orde op zaken te stellen.
Start eerst met alle spullen weg te gooien die je niet meer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudsproducten die vervallen zijn, of een beschadigde tuinslang.
Probeer daarna om alles netjes op te bergen. Gebruik hiervoor rekken, wandhaken, opbergdozen… Natuurlijk zet je de spullen die je regelmatig nodig hebt om een goed toegankelijke plaats.
Terrassen en tuinpaden schoonmaken
Daarna zijn je terras en de tuinpaden aan de beurt. Gebruik een schoonmaakmiddel om de groene aanslag en ander vuil te verwijderen. Laat het even inwerken en schrob nog eens grondig na met een borstel. Daarna kan je de verharding weer afspoelen met water.
Er bestaan ook speciale stoomreinigers voor hardnekkig vuil. Een hogedrukreiniger kan je best niet gebruiken. De kans bestaat dat je met de hoge druk de tegels of voegen beschadigt.
Planten snoeien
Tijdens de grote kuis in onze tuin mogen we natuurlijk de planten niet vergeten. Geef alle bomen, struiken en andere planten een grondige snoeibeurt. Zorg ervoor dat je snoeigereedschap scherp is en draag de nodige veiligheidskledij. Je snoeit best niet wanneer het vriest of op extreem warme dagen.
Wanneer je een plant best snoeit, hangt af van de soort. Op het internet vind je ongetwijfeld een schat aan informatie over de beste snoeiwijze en -periode.
Gras maaien
Na de snoeiwerken kan je het gras maaien. Handig, want zo verwijder je kleine takjes en blaadjes die na het opkuisen blijven liggen.
Tijdens de zomer is een maaihoogte van 3 tot 5 cm ideaal. Opgelet: snij nooit meer dan een derde van de hoogte af. In dat geval ga je best in stukken te werk.
Nadat het gras gemaaid is, kan je het bemesten. Ik raad aan om dit minstens twee keer per jaar te doen: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.
Tuinmeubels onderhouden
Ook je tuinmeubels verdienen een grondige schoonmaakbeurt. Aan tafels en stoelen in metaal of kunststof heb je meestal weinig werk. Die kan je makkelijk schoonmaken met een allesreiniger.
Houten tuinmeubels vragen wat meer aandacht. Die moet je na verloop van tijd afschuren en opnieuw vernissen of beitsen. Zo bescherm je het hout en zorg je ervoor dat de meubels hun schoonheid behouden.
Afvalcontainers schoonmaken
Het kan nooit kwaad om je vuilbakken eens proper te maken. Dit voorkomt dat vuil zich hardnekkig vastzet en er onaangename geurtjes ontstaan. Je kan dit makkelijk zelf doen met een borstel (eentje met stijve haren) en wat zeepsop. Daarnaast kan je je vuilbakken en gft container laten reinigen door vlaamsecontainerservice.be of een gelijkaardige firma.
Dakgoten reinigen
Onze laatste klus bestaat uit het reinigen van de dakgoten. Dat is vooral belangrijk wanneer je in een bosrijke omgeving woont. Vallende bladeren kunnen afvoeren verstoppen, met waterschade tot gevolg. Probeer dus om de dakgoten en afvoerpijpen schoon te houden.