Aandachtspunten bij de aankoop van een houten tuindeur

Inhoud van dit artikel

Je bent dus op zoek naar een houten tuindeur? Dan heb je ondertussen al gemerkt dat er enorm veel keuze is. Dat maakt het er niet makkelijk op. Daarom heb ik onderstaande aandachtspunten verzameld. Deze tips helpen je bij het vinden van de perfecte tuindeur in hout.

De breedte

Standaard tuindeuren zijn 90 à 100 cm breed. Dit kan je vergelijken met een doorsnee binnendeur. Maar er zijn ook bredere modellen van 140 cm of meer.

De breedte heeft voornamelijk praktische implicaties. Moet je regelmatig grote spullen in en uit de tuin verhuizen? Kies dan voor een brede deur. Ook dubbele poorten zijn een mogelijkheid, eventueel met een vaste vleugel.

De hoogte

Net als bij de breedte zijn houten tuindeuren verkrijgbaar in diverse hoogtes. Er is opnieuw erg veel variatie. Koop een extra hoge deur wanneer je veel privacy wil, of een lager model wanneer je het uitzicht wil behouden.

Staat er al een omheining? Dan stem je de hoogte van de tuindeur hierop af. Want een hek dat 30 cm lager ligt, is niet echt mooi.

Tip: wie heel specifieke wensen heeft qua afmetingen en ontwerp, kan een schrijnwerker inschakelen om een houten tuinpoort op maat te maken.

lage houten tuindeur

De houtsoort

Van zodra je de afmetingen van de houten tuindeur hebt bepaald, moet je een houtsoort kiezen. Doorgaans zijn er twee soorten. De specialisten van dejonghandelsonderneming zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

Hardhout:

  • Duurzaam
  • Vraagt geen onderhoud
  • Natuurlijke vergrijzing
  • Vrij duur

Geïmpregneerd hout:

  • Goedkoper dan hardhout
  • Gaat minder lang mee

Denk ook na over de boomsoort die je wil. Eik ziet er bijvoorbeeld anders uit dan lariks, bankirai of teak. Deze keuze heeft een invloed op de uitstraling van je tuin.

moderne tuindeur in hout verticale planken

Open of gesloten

Sommige mensen willen een houten tuindeur met open ruimte tussen de planken, andere willen een gesloten model.

Gesloten tuindeuren weren nieuwsgierige blikken van voorbijgangers. Je geniet dus van meer privacy. Daarnaast kunnen ze ook inbrekers afschrikken, omdat ze niet rechtstreeks in de tuin kunnen kijken.

Maar een open model heeft ook voordelen. Op erg winderige plaatsen verlaagt dit de kracht op de poort. Je hebt dan minder zware funderingen nodig.

houten tuinpoortje

De draairichting

De draairichting is belangrijker dan je denkt. Want een houten tuindeur die naar de ‘verkeerde’ kant opengaat, is erg frustrerend.

Om de ideale draairichting te bepalen, wandel je enkele keren over het pad waar de tuindeur komt (voordat deze geplaatst is). Doe alsof je de poort opent vanaf de rechterkant en vanaf de linkerkant. Wat voelt het meest natuurlijk aan? Zo weet je aan welke zijde de klink moet komen.

hoge tuindeur in hout gesloten

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.