Een oprit aanleggen met grind: tips en inspiratie

Bij tuinontwerp wordt de oprit wel eens vergeten. Spijtig, want een oprit die mooi bij het terras en de rest van de tuin past, is zeker een meerwaarde.

Een oprit kan je aanleggen met klinker, tegels of kasseien. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Grind, bijvoorbeeld. Een oprit aanleggen met grind is zeker een goed idee. Lees snel verder om te ontdekken waarom.

Grind of split?

Het is je misschien al opgevallen dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen grind en split. Het verschil is erg eenvoudig. Grind heeft een afgeronde vorm die op een natuurlijke manier tot stand komt in een rivier. Split heeft meer hoeken. Het wordt gespleten in steengroeves.

Grind wordt vaak bij landelijke tuinen gebruikt, split bij moderne ontwerpen.

oprit-grind-kleiklinkers

Soorten grind/split

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten grind en split verkrijgbaar zijn.

Het meest opvallende is de kleur. Grijs, blauw, wit, beige, bruin … er is een overvloed aan kleuren. Die keuze hangt niet alleen af van jouw persoonlijke smaak, maar ook van de architectuur van de woning en de stijl van de tuin. Een tuinarchitect kan jouw helpen om een goede match te vinden.

Verder is er een verschil in korrelmaat. Siergrind kan steentjes tussen de 20 en 30 mm bevatten, maar evengoed steentjes tussen de 50 en 60 mm. Uiteraard heeft de korrelmaat een invloed op de uitstraling.

Populaire soorten grind zijn:

  • Alpengrind
  • Zeegrind
  • Carrara grind

Populaire soorten split zijn:

  • Basaltsplit
  • Dolomiet
  • Schots graniet
  • Ardenner split
split

De voor- en nadelen

Een oprit aanleggen met grind biedt enkele interessante voordelen. Een belangrijk voordeel is de kostprijs. Voor grind/split betaal je een 10 à 15 euro per vierkante meter. Klinkers kosten al gauw het dubbele. Bovendien kunnen deze steentjes snel geplaatst worden en zijn ze onderhoudsvriendelijk. Nog een voordeel is dat grind waterdoorlatend is. Dat voorkomt overstromingsproblemen. Trouwens: een waterdoorlatende oprit is bij veel gemeenten een verplichting.

Een oprit met grind heeft ook enkele nadelen. Het is bijvoorbeeld moeilijker om op te lopen met blote voeten of hakken. Daarnaast durven de steentjes wel eens op plaatsen belanden waar ze niet thuishoren (in bloemenperken, op straat…).

Opbouw / doorsnede

De doorsnede van een oprit met grind ziet er als volgt uit (van onder naar boven):

  1. Een laag steenpuin of stabilisé (gestabiliseerd zand) van circa 20 cm
  2. Een worteldoek tegen het onkruid
  3. Honingraat platen om het grind op zijn plaats te houden (optioneel)
  4. 5 à 7 cm grind of split
tuin-betonplaten

Materialen combineren

Een volledige oprit in één materiaal kan al gauw saai ogen. Daarom wordt er tegenwoordig naar hartenlust gecombineerd. Plaats bijvoorbeeld enkele betonplaten of klinkerstroken met daartussen grind of split. Zo wordt deze grote vlakte in kleinere stukjes opgebroken.

One reply on “Een oprit aanleggen met grind: tips en inspiratie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.