5 tips tegen droogte in je tuin

Tropische temperaturen zien we tegenwoordig elk jaar. Voor zonnekloppers is dit een zegen, maar voor je tuin niet. Het gras en de planten krijgen namelijk last van uitdroging.

Gelukkig zijn er allerlei manieren om je tuin te beschermen tegen de droogte. Hier vind je alvast 5 tips:

Vang regenwater op

Regelmatig sproeien helpt om droogte te bestrijden. Doe dit niet met leidingwater, maar vang regenwater op om het later te hergebruiken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor Moeder Natuur.

Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen. Je kan bijvoorbeeld een regenton onder de regenpijp van een tuinhuis plaatsen, of een grote kunststof watertank ingraven in de tuin.

Tip: Overdag water geven is geen goed idee. Het water verdampt te snel. Je kan beter ’s morgens of ’s avonds je gazon sproeien.

Kies droogbestendige planten

Sommige planten hebben veel water nodig, andere doen het met veel minder. Enkele populaire droogbestendige planten zijn:

  • Siergrassen
  • Verbena
  • Vetkruid (sedum)
  • Zonnehoed
  • Stokroos
  • Vlinderstruik

Dit wil niet zeggen dat je geen andere planten in je tuin mag zetten. Dorstige planten kunnen nog steeds, mits ze in een schaduwrijk plekje staan.

Plant grote bomen

Uit onderzoek is gebleken dat bomen de omgevingstemperatuur tot wel 10 ┬░C laten dalen. Ze helpen dus om de uitdroging van de bodem te voorkomen.

Je plant het best lokale boomsoorten met diepe penwortels, zoals een eik of esdoorn. Die halen vocht uit het diepere grondlagen, zodat er voldoende water overblijft voor het gras dat veel aan de oppervlakte wortelt.

Leg kunstgras

Ontstaan er toch nog bruine plekken in je gazon door de droogte? Dan is kunstgras het overwegen waard. Dat blijft altijd mooi groen, zelfs onder de brandende zon. Bovendien is het waterdoorlatend. Zo wordt het grondwater bijgevuld.

Goed om te weten; er zijn verschillende soorten kunstgras verkrijgbaar. Bezoek een webshop als kunstgrasnet.be om alle varianten te ontdekken.

Bedek plantenbodems met mulch

Leg een laagje mulch van gehakseld tuinafval of schors tussen de planten. Deze laag voorkomt dat de bodem uitdroogt door de zon. Een dikte van 5 tot 7 cm is meer dan voldoende om de planten te beschermen tegen uitdroging.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.