Prikspots als veelzijdige tuinverlichting

Bij de inrichting van een tuin denken we in de eerste plaats aan het terras en de beplanting. Toch is er nog een belangrijk aspect: de verlichting. De juiste lampen zijn niet alleen een meerwaarde voor de tuinarchitectuur, maar zullen ook de veiligheid verhogen.

Prikspots zijn een makkelijke en stijlvolle manier om je tuin te verlichten. Op deze pagina vind je een paar handige tips voor de aankoop en plaatsing van deze priklampen.

zwarte richtbare prikspot voor tuin

Soorten prikspots

Wanneer je in een webshop zoals Solarlampkoning.be kijkt, zie je meteen dat deze richtbare tuinspots verkrijgbaar zijn in verschillende soorten. Een overzicht:

1 of meerdere lampen

De meeste armaturen hebben slechts één lamp die je verticaal kan bewegen om de juiste plaats te verlichten. Maar er bestaan ook modellen met twee spots. Hiermee kan je vanuit één punt een grotere oppervlakte verlichten, waardoor je in totaal minder stuks nodig hebt.

Bedraad of draadloos

Lampen hebben uiteraard elektriciteit nodig. Voor ondergrondse elektriciteitskabel gebruik je best een EXVB-kabel, die je ingraaft op een diepte van minstens 60 cm, zodat je ze niet beschadigt wanneer je in de tuin werkt. Goed om te weten: sommige armaturen zijn reeds voorzien van een vaste kabel.

Tegenwoordig zijn prikspots op zonne-energie erg populair. Die hebben een klein zonnepaneeltje en een batterij. Overdag laadt deze batterij op via het zonlicht. Deze stroom wordt opnieuw door de lamp gebruikt wanneer het donker is. Hierdoor heb je helemaal geen elektriciteitskabels nodig. Handig, want zo kan je op eender welke plaats deze priklampen installeren, zelfs in bloembakken.

Lichtsterkte

Houd ook rekening met de lichtsterkte. Lampen met een lage lichtsterkte (uitgedrukt in Lumen) zijn vooral geschikt als sfeerverlichting. Als je een hoogteverschil wil accentueren, bijvoorbeeld bij een tuinpad, kan je best voor een fellere prikspot kiezen.

Wit of RGBW

Tenslotte is er nog de lichtkleur. De meeste mensen kiezen voor prikspots in de tuin met wit licht. Ik raad aan om voor warm wit licht te kiezen. Dat oogt knusser dan de blauwe schijn van koel wit licht.

Wil je van je tuin een echte blikvanger maken? Koop dan RGBW prikspots. Die hebben niet alleen een witte leddiode, maar ook rode, groene en blauwe leds. Hierdoor kan je uit honderden kleuren kiezen.

tuinverlichting priklampen

Tips voor prikspots

  • Let erop dat er geen bladeren van planten de zonnepanelen van solar prikspots blokkeren. Anders zal de batterij niet opladen.
  • Gebruik je deze spots om een object te verlichten, zoals een boom of een kunstwerk? Denk dan goed na over de positionering, zodat je niet wordt verblind wanneer je op het terras zit of in de tuin wandelt.
  • Bij bekabelde modellen graaf je de voedingskabels minstens 60 cm diep in.
  • Zet de priklampen niet te dicht bij elkaar. Een afstand van 2 meter is meestal voldoende.
  • Combineer deze tuinverlichting eventueel met een bewegingsmelder zodat ze enkel gaat branden wanneer het nodig is.
prikspots op zonne-energie met apart zonnepaneel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.